Обезпека ранньої клубниці: ягоду не можна зберігати понад два дні після збору
Рання полуниця з українських ринків може бути небезпечною для вживання. У цьому році клубниця наспіла рано, а ранній урожай може бути небезпечний через те, що у ягодах можуть бути нітрати, які через два дні після збору перетворюються у ягоди у нітрити, які можуть стати причиною серйозного відрування.
«Напівницю після збору потрібно зберігати не більше двох діб, бо потім нітрати перетворюються на нітрити. Нітрити – це досить токсичне речовина для всіх органів, особливо нервної системи. Ягода взагалі має реалізуватися на ринку один день», — розповіла завідувачка лабораторії Володимирського ринку у Києві Галина Клімчук.
Особливо небезпечні нітрати можуть бути для дітей. Тому експерти радять не поспішати з купівлею улюбленого частування. Крім цього, зазначається, що вже через 10 днів ціна клубниці в Україні впаде вдвічі.
Як вибрати полуницю:
- Якісна клубниця має ароматно махнути. Відсутність запаху – ознака хімікатів.
- Надто велика ягода може свідчити про накачування полуниці водою.
- Полуниця має бути цілісною і свіжою: пом’ята клубниця почне гнити відразу після покупки.
- Колір повинен бути яскраво-червоним. Більш світла клубниця — не дозріла, а темніша — швидше за все, накачана барвниками.
- Також потрібно стежити за цілісністю плодоніжки, яка свідчить про свіжість ягоди.
- У сладкої полуниці зерна заглиблені в плід і перебувають не дуже близько один від одного.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!