Коли процес виведення токсинів порушується, печінка починає працювати упівсили. В результаті токсині відкладаються в жирових тканинах і не виводяться, доки печінка не одужає. Серед іншого, це заважає вам скинути лишній вес, інформує новину УкрМедіа.

Як зрозуміти, що робота печінки сповільнена?

Вісь 15 найбільш характерних симптомів:

1. Хронічна втома.

2. Дратівливість.

3. Підвищена стомлюваність.

4. Болі в голові та в очах.

5. Хронічні болі у суглобах та м’язах.

6. Підвищена питливість.

7. Незасвоюваність жирів.

8. Аллергічні реакції.

9. Вугрі та інші шкірні порушення.

10. Здуття живота і розлади шлунку.

11. Гормональний дисбаланс.

12. Тривожність та депресія.

13. Підвищена чутливість.

14. Неприємний запах рота.

15. Раптовий набір ваги.

Читайте також: 10 продуктів, що вичищають печінку від жирів і токсинів

Щоб відновити нормальну роботу печінки, в першу чергу слід приділити увагу правильному харчуванню. На дієту сідати не потрібно — просто дотримуйтесь цих порад:

1. Купуйте органічні продукти, уникайте ГМО та продуктів з хімічними добавками.

2. Харчуйте збалансовано: включіть у свій раціон свіжі овочі та фрукти, високоякісні тваринні та рослинні білки, пророщені злаки, кисломолочні продукти, сирі горіхи та насіння.

3. Виключіть з раціону рослинні олії, які сприяють запаленню: кукурудзяну, соєву, бавовняну, сафлорову, соняшникову.

4. Пийте багато чистої води. Найкращий варіант — джерельна вода, але підійде і мінеральна вода без газу.

5. Збільште споживання корисних жирів.

6. Вживайте щонайменше 35 г клітковини на день. Хороші джерела клітковини – насіння іспанського шавлії, артишоки, лляни насіння, авокадо, брокколі та брюссельська капуста.

7. Відмовтеся від рафінованих цукрів — тростинного та бурякового.

8. Обмежте вживання фруктози 20-25 г на день.

9. Їжте побільше зелених листяних овочів: у них містяться магній, фолат, витамин з та витамини групи B.

10. Включіть у раціон тваринні та рослинні джерела амінокислот: кістковий бульйон, колаген, домашню курку та яйця, сирий шпинат, петрушку, капусту, буряк.

11. Вживайте продукти із вмістом сірки: домашні яйця, броколі, брюссельську капусту, чеснок, лук, спаржу, кучеряву капусту.

12. Відмовтеся від алкогольних напоїв, особливо якщо вже відчуваєте перераховані вище симптоми.

Які продукти найкорисніші для печінки?

1. Артишоки – захищають печінку, допомагають її роботі, підвищують вироблення жовчі.

2. Куркума – сприяє виведенню канцерогенів, захищає печінку, допомагає відновлювати клітини печінки.

3. Розторопша — має антиоксидантні та протизапальні властивості, що захищає печінку від шкоди, завданої вирусами, алкоголем та препаратами.

Допомагайте своїй печінці, і вона допоможе вам!