Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Останній місяць зими: як вбити авітаміноз
Він змучений боротьбою із зимовими вирусами, холодом, стрессами. Та ще й на фоні небагатого на витамини харчування дається взнаки авітаміноз, передає sutura.org.ua
Говорять, сьогодні на авітаміноз потерпають майже 90% населення. А що ж тоді їсти, якщо навкруги лише “минулорічна” картопля та парникові овочі? На ці питання відповідає Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії.
– Зараз більшість з нас переживають астенію – це і загальне виснаження організму після боротьби з зимовими вирусами, і наслідки тривалих зимових свят, де переважала не зовсім здорова їжа, і стресс від відсутності солнечного світла. Крім того, цієї пори року в овощах та фруктах, навіть при правильному зберіганні, вітамінів майже немає.
– То як бути?
– Насамперед, не перевантажуйте організм надмірними фізичною та розумовою діяльністю. Зараз він вимагає максимуму спокою та відпочинку. Обов’язково висипайтеся. А також, незважаючи на погоду, гуляйте щодня хоча б півгодини. Це наситити клітини кислородом, покращити обмін речовин, допоможе вивести з організму шлаки, покращити діяльність серцево-судинної та нервової систем. Крім того, під час прогулянок організм отримує необхідний витамин D, який виробляється завдяки дії сонячного світла.
І, звичайно, приділіть увагу харчуванню. Для цього не потрібно купувати дорогих фруктів чи парникових овочів. Згадайте про звичайні яблука, моркву, буряк. Хоча витамину С у них небагато, проте яблука містять цінний пектин, а моркву та буряк – вітаміни А, Е, В. Їх можна подрібнювати на дрібній тертушці сирими та заправляти олією (так засвоюються жиророзчинні витамини). Пийте чаї з шиповника. А в кого залишилися заморожені літні ягоди, саме зараз час робити з них морси, компоти, киселі.
Незамінними в цей час року є узвари з сухофруктів. Проте необхідно правильно його готувати. Для цього фрукти заливають кропом, промивають, знову заливають кропом і настоюють. Сухофруктів має бути стільки, щоби не треба було додавати цукру.
А ще на допомогу організму прийдуть пророслі зерна. Для цього підійдуть зерна пшениці, жита, вівса, гороху, квасолі, сої. Корисні вони тим, що містять витамини С, Е, майже всю групу В. А ще пророслі зерна є чудовим джерелом білків для організму, містять всі необхідні амінокислоти.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!