Овочі, від яких варто відмовитися після 50

Головна / unsorted / Овочі, від яких варто відмовитися після 50

Овочі дуже корисні для здоров’я, особливо якщо йдеться про харчування людей старшого віку. Але чи є винятки?

Нещодавно ми розповідали, про те, з яким фруктами варто бути обережніше, якщо вам за п’ятдесят.

З овочами та ж історія: вони прекрасні та корисні. Але тільки в тому випадку, якщо у вас нічого не болить, коле, рідше, здуває чи замикає.

Як отримати достатньо вітамінів, але не роздраконити шлунок, печінку чи жовчний міхур? Як їсти більше клітковини, але не допустити бунту з боку шлунково-кишкового тракту?

Давайте розберемося.

Картопля

У кожній картоплі – замарашки ціла комора витаминів, корисних мікроелементів та антиоксидантів. Ось уже не чекаєш такого достатку від суворого “народного” овочу!

Чому картопля може бути шкідливою?

Картопля багата крахмалями, і це означає, що в нього досить високий глікемічний індекс (тобто він загрожує великим викидом інсуліну).

Це досить небезпечно для тих, хто живе з діабетом або інсулінорезистентністю, страждає на порушення обміну речовин.

Не будемо забувати і про соланіні — небезпечне з’єднання, що накопичується в шкірці картоплі. Якщо Бульба позеленів і проріс, то вміст соланіну в ньому може бути небезпечним для здоров’я та призвести до відруєння.

Симптоми отруєння соланіном:

  • тошнота і рвота
  • болі в животі
  • головний біль
  • діарея
  • дезорієнтація
  • розширення зіниць
  • підвищення температури

У важких випадках може виникнути марення, судоми та кома.

Лук (зелена і ріпчаста)

“Цибуля від семи недуг” має цілий пакет корисних властивостей – вона допомагає боротися з паразитами, вирусами, бактеріями та грибками; очищає кров і знімає запалення; має антиоксидантний ефект і стимулює імунітет.

Чому лук може бути шкідливим?

  1. Опасность цибулі обумовлена ​​її ж користю: ​​речовини, що містяться в ній, досить сильно дратують організм.
  2. Можливі загострення панкреатиту, гастриту, холециститу.
  3. Цибуля підвищує кислотність шлункового соку, що призводить до газоутворення, печії та нудоти.
  4. Протипоказана у великій кількості при підвищеному артеріальному тиску, оскільки впливає на сердечний ритм.
  5. Цибулевий сік може призвести до нападу астми через роздратування бронхів.

Капуста

Рекордсменка гарна не лише своїм розміром, але й високим вмістом вітамінів та мінералів. Використовується для профілактики безлічі захворювань (включаючи атеросклероз, діабет та подагру), а вже як енергійно хрумтить!

Чому капуста може бути шкідлива?

  1. Капуста багата на йод, тому з нею варто бути обережніше при захворюваннях щитовидної залози.
  2. Може нанести вред при гастриті, виразковій хворобі та підвищеній кислотності.
  3. У людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту капуста може призвести до здуття живота і діареї.
  4. Ефірні олії та груба клітковина можуть призвести до загострення панкреатиту і негативно вплинути на ніжну слизову. Але якщо у вас стійка ремісія, шкоди бути не повинно.

Огірок

Води в них побільше, аніж у багатьох дипломах, тому здається, що протипоказань і бути не може — суцільні радості.

Чому ж огірки можуть бути шкідливі?

Є стани, при яких хрустіти огірками протипоказано:

  • Нефрит
  • Ниркова недостатність та інші захворювання нірок
  • Скільки
  • Гастрит у період загострення
  • Ентероколіт
  • Сладкий перець

Болгарський перець соковий, яскравий і вітамінізований, він бореться з мікробами і виводить шкідливі речовини з організму.

Чому сладкий перець може бути шкідливий?

Яскраві кольори перців містять активні речовини, які можуть викликати алергічні реакції, особливо якщо на зубок потрапить кісточка.

Інші протипоказання:

  • Серйозні захворювання жовчного міхура та печінки
  • Підвищена кислотність шлункового соку;
  • Болезні шлунково-кишкового тракту, особливо в період загострення
  • Підвищений артеріальний тиск
  • Подагра
  • Сильні менструальні кровотечі

Помідори

У перекладі з італійської слово “помідор” означає “золоте яблуко”, і так само корисне для здоров’я, як воно. Нирки стимулюються, обмінні процеси прискорюються, холестерин знижується, а сам помідороїд цвіте і пахне як травнева розочка.

Чому помідори можуть бути шкідливі?

Як у випадку з перцем, яскраве забарвлення загрожує алергічними реакціями.

Інші протипоказання

  • Проблеми з жовчним міхуром (можливі спазми та рух жовчних каменів)
  • Болезні нірок (безпека формування каменів)
  • Панкреатит
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту
  • Болезні суглобів
  • Гіпертонія (протипоказані мариновані або солоні помідори)

Баклажані

Особливо рекомендуються для харчування літніх людей через користь для серця та легкого засвоєння.

Чому баклажани можуть бути шкідливі?

Переспілі плоди (які ви пізнаєте по великій кількості насіння і в’ялій плодоніжці) можуть утримувати отруйний соланін — такий самий, як у картоплях.

Також не рекомендується вживати баклажани тим, хто страждає на захворювання желудочно-кишкового тракту, включаючи язви та гастриті.

Редиска

Королева окрошки заслужено улюблена народом за користь, вітаміни та бодрий хруст.

Чому редис може бути шкідливий?

Редиска досить гостра, тому й протипоказань у неї чимало.

Не рекомендується редиску при наступних станах:

  • Захворювання щитовидної залози
  • Загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, включаючи язву, гастрит та панкреатит.
  • Кишкові інфекції
  • Роздратована слизова та виразкова хвороба

Рекомендується їсти з обережністю:

  • При вагітності
  • Після операцій на шлунково-кишковому тракті або отруєнь
  • При годуванні дітей від 2 до 7 років (раніше взагалі не варто давати редиску дітям)
  • Загострення захворювань нірок та печінки
  • Холециститі
  • При весняних аллергіях

Морква

Морква – практично символ правильного харчування. Помаранчева і солодка, вона багата мікроелементами, клітковиною та бета-каротином, що допомагає у синтезі витамину А.

Чому морква може бути шкідлива?

Моркв’яний сік містить чимало кислот, тому цей овоч не варто вживати тим, хто страждає від виразкової хвороби, панкреатиту чи запальних процесів у кишечнику. Також яскрава морква може викликати алергічну реакцію.

Обережніше варто бути тим, хто хворий на гастрит або коліт.

Є ще одна опасность: при надмірному морквяному достатку ви можете пожовтіти (що супроводжуватиметься сонливістю, нудотою і головним болем).

Часник

Часник постійно бореться за пальму першості з ріпчастим луком (зі змінним успіхом). У ньому міститься понад 400 біологічно активних речовин, і всі вони, так чи інакше, впливають на наш організм.

Чому чеснок може бути шкідливий?

Вплив може виявитися негативним, якщо у вас є вразливі місця, «больові точки» і схильність до алергічних реакцій. Будьте поважнішими до себе: якщо помітите головний біль після вживання чесноку, краще виключити його з раціону.

Протипоказання:

  • Гіперацидний гастрит
  • Віразкова хвороба
  • Підвищена кислотність шлункового соку
  • Запальні захворювання нірок
  • Панкреатит
  • Геморой у стадії загострення
  • Епілепсія

Буряк

Якщо редиска – королева окрошки, то буряк – імператор борщу! Він зміцнює імунітет, захищає печінку, виводить важкі метали та забезпечує нас купою корисних мікроелементів.

Чому буряк може бути шкідливим?

Буряковий сік містить щавлеву кислоту, що призводить до суворої заборони вживання цього овоча при сечокам’яній хворобі та ураженнях слизової.

Інші протипоказання:

  • Остеопороз (тому що буряк заважає засвоєнню кальцію)
  • Гастрит, печія, коліт
  • Проблеми з кишечником, навіть не дуже серйозні, хронічний пронос
  • Болі серця
  • Ниркова недостатність
  • Ожиріння
  • Сахарний діабет
  • Аллергія
  • Гіпотонія (вживати з обережністю)

Бобові (горох, фасоль, сочевиця, нут)

У повсякденному раціоні ми часто не добираємо білка (особливо це стосується вегетаріанців), а у бобових на нього припадає майже четверта частина обсягу. В інших трьох четвертях – повільні вуглеводи та харчові волокна, а ще витамини, мінерали та корисні жирні кислоти.

Чому бобові можуть бути шкідливі?

Вони здатні викликати загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, так що варто вживати бобові з обережністю.

Для літніх людей горох, фасоль та інші боби не рекомендують особливо, бо вважаються досить тяжкою їжею.
У тих, хто молодший, вживання бобових загрожує здуттям живота та підвищеним газоутворенням.

Протипоказання:

  • Гастрит
  • Панкреатит у період загострення
  • Подагра

Знайдіть овочі, які не принесуть шкоди вашому організму і зробіть їх основою раціону. Ніякі витамини і біодобавки “з баночок” не принесуть стільки користі, скільки ці природні кладові здоров’я!

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!