П’ять поширених міфів про жири: чому не потрібно в це вірити
Кожна друга людина, яка вирішила, що її час схуднути в першу чергу намагається виключити всі жири з раціону, керуючись лише тим, що жири в їжі прямо пропорційні жиру в тілі.
Ця в корені невірна помилка призводить до того, що людина лишає собі не лише рафінованих жирів, але і виключає з раціону всі корисні джерела жиру, без яких наш організм не може повноцінно функціонувати. Щоб не робити цих безглуздих помилок при схудненні пропонуємо вам дізнатися 5 поширених помилок про жири, в які не потрібно вірити.
Щоб схуднути потрібно зменшити калорійність раціону і виключити з нього жири
Якщо з першою частиною цього твердження не посперечаєшся, то друга точно викликає низку сумнівів. Монодиєти підходять далеко не всім і на практиці не приносять стабільного та довгострокового результату. Пов’язано це з тим, що організм людини улаштований таким чином, що він повинен отримувати всі речовини у помірних кількостях. І недолік білків, вуглеводів, клітковини і навіть жирів негативно впливає на всі процеси, які протікають в організмі.
Позбавляючи організм жирів, людина змушує його триматися за вже наявні складки із ще більшою енергією та завзяттям. Тому і позбутися від них стає набагато складніше. А якщо після такої дієти ви знову включите в раціон жири, то відкладати їхній організм почне з підвійною силою.
Тваринні жири набагато шкідливіші, ніж рослинні
Тут вся справа в поєднанні основних поліненасичених жирних кислот омега-3 та омега-6. У тваринних жирах більше за останні. Втім, як і в деяких рослинних — наприклад, у рослинній олії. Омега-3, своєю чергою, переважають у рослинній їжі та в жирній рибі.
Людський організм у всьому прагне до балансу. Більшість продуктів, які сьогодні доступні до вживання, містять саме жири омега-6. Вихід надзвичайно простий: знизити в раціоні кількість такої їжі та налягати на ту, в якій більше омега-3, тобто на рослинні жири. А ось готувати їх радять якраз наоборот на тваринних жирах: вершковому маслі, салі, топленому жирі. Пов’язано це з тим, що вони повільніше руйнуються при нагріванні, а отже, не так швидко стають трансжирами. Також для змаження відмінно підходять оливкова та кокосова олії.
Тварінні жири підвищують рівень холестерину в крові
Холестерин та тваринні жири не мають між собою нічого спільного. Інші є ліпіди. Холестерин, своєю чергою, жиром не є. Це поліліпопротеїн. Тому від вживання в їжу тваринних жирів холестерин безпосередньо підвищуватися не може.
Однак при надмірному вживанні жирів з них може синтезуватися холестерин. До слова, утворюється він із надлишкових вуглеводів. Утворень із вуглеводів холестерин, до речі, окислюється легше, ніж холестерин, утворень із жирів. А саме окислення холестерин представляє особливу опасность для артерій і судин.
Таким чином, якщо в організмі є запальні процеси і проблеми з роботою серцево-судинної системи, то він дістане необхідний холестерин з будь-яких харчових продуктів. Тварінні жири тут ні до чого.
Тваринні жири є однією з головних причин серцево-судинних захворювань
Однією з головних причин серцево-судинних захворювань є неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, стрес, недосипання, погана екологічна ситуація та низка інших. Тварінні жири до цієї категорії не належать. Прості вуглеводи доставляють організму значно більше проблем та турбот.
А записують їх у головні причини всіх хвороб тому, що при серцево-судинних захворюваннях підвищений рівень холестерину в крові. Проте вживання в їжу тваринних жирів, як ми вже з’ясували, не причина, а скоріше наслідок, сигнал про наявність подібних недуг. Запальні процеси в артеріях спонукають організм спрямовувати до органів, які страждають, холестерину, який у нашому організмі існує ще й для загоєння ран. Тому він і підвищується.
Оріхи, рослинні олії та насіння потрібно вживати в дуже обмеженій кількості через їх високу калорійність.
Перераховані вище продукти дійсно дуже калорійні і вживати їх у їжу у необмеженому кількості дійсно не варто. Однак стільки ви і не з’їсте, тому що ті ж самі орехи володіють дуже високою енергетичною цінністю, швидко і надовго забезпечуючи організм зарядом бадьорості та насичення.
Чайна ложка рослинної олії на цілий салат і 10 горішків на день, проте, дуже мало. Ці продукти не належать до категорії простих вуглеводів, не провокують підвищений апетит і не відкладаються миттєво у вигляді жирового прошарку на вашій талії. Порція винна і може бути цілком розумною. Салат без побоювань для здоров’я та фігури сміливо можна заправляти двома столовими ложками олії, а порцію горішків збільшити вдвічі. Адже в цих продуктах міститься ще й велика кількість вітамінів і мінералів, необхідних для здоров’я людського організму.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!