Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
П’єте кофе чи чай в офісі? Потім можете пошкодувати!
За словами біологів з Аризонського університету (США), до 90% чашок в офісах покриті хвороботворними мікробами, а 20% посуду загального користування містять фекальні речовини, пише ЗМІ, передає sutura.org.ua
Як виявилось, хвороботворні бактериї поширюються через кухонні губки загального користування, які рідко змінюють. На посуді внаслідок їх використання осідають коліморфні бактерії – організми групи кишкової палички.
– За словами експертів, антисанітарні умови на офісних кухнях та зонах приготування кави занепокоє. А чого це може призвести?
– Кишкова паличка загалом дуже поширена причина харчових отруєнь, – каже Іван Козярін, професор, співробітник кафедри громадського здоров’я НМАПО ім. П.Л. Шупика. – Інфікування групою бактерий Escherichia coli, або скорочено E. coli, може викликати діарею, блювання, розлад травлення, гарячку.
– До поняття “кишкова паличка” входитиме не один мікроорганізм, – долучається Ніна Кільдій, експерт з якості та безпеки продуктів харчування. – E. coli об’єднує понад 100 видів мікроорганізмів. Вони можуть довго зберігатися у воді, ґрунті, продуктах, на різних предметах.
Кишкова паличка – це найбільш універсальний мікробіологічний показник якості харчових продуктів. Залежно від кількості, вони можуть викликати відруєння різної тяжкості.
– Чи можливе масове відруєння в офісі через користування спільними чашками, вилками, тарілками?
І. – Якщо в колективі є носій кишкових інфекцій – наприклад, сальмонелі – ймовірність спалаху
сальмонельоз дуже велика. Саме таким чином можуть передаватися й інші інфекції, які мають контактний шлях передачі. Адже ви не знаєте, хто до вас пив із цієї чашки, чи добре помита виделка, тарілка.
А що стосується кухонної губки, то вона справді дуже швидко перетворюється на розсадник патогенних мікроорганізмів. У ній накопичуються волога, жири, залишки їжі, через що створюється ідеальна среда для розмноження мікробів.
Тому на кухні спільного використання обов’язково належить використовувати потужні дезінфікаційні засоби, для миття посуду слід брати мийні засоби, які добре усувають жир та залишки продуктів.
Щодо губки, то її треба часто замінювати, в жодному разі не допускати появи слизу тощо. Наприклад, на домашній кухні таку губку слід заміняти кожні 3-4 дні. На офісних кухнях, де нею користується багато людей, змінювати її потрібно майже щодня.
– Дослідники порадили офісним працівникам щовечора забирати свій посуд додому та мити самим. Це єдиний вихід?
– Ідеальний варіант – користуватися індивідуальним посудом. Проте якщо компанія має кухню, доцільніше придбати і посудомийну машину – там можна застосувати певний температурний режим та відповідні мийні засоби, що забезпечить знищення хвороботворних мікроорганізмів.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!