Певні компоненти харчових продуктів, які можуть спровокувати головний біль

Головна / unsorted / Певні компоненти харчових продуктів, які можуть спровокувати головний біль

Головний біль може бути викликаний різними факторами. Іноді це результат стресу, нестачі сну, втома, зміна рівня деяких гормонів, зокрема, естрогену та прогестерону або голод, який викликає і підсилює головний біль. Приблизно 20% всіх випадків головного болю, у тому числі й мігрені, пов’язані з вживанням певних компонентів харчових продуктів.

У деяких людей голова починає боліти під годину або після їжі. Дієтологи розповіли, які інгредієнти можуть спровокувати головний біль.

Біогенні аміни

Найвідоміші з них — гістамін та тирамін. Вони містяться у сирі, дрожжах та виробах з них, сосисках, пиві, вині, шоколаді, горіхах. Тому, якщо разом з вином з’їсти, наприклад, сир рокфор або фету, а потім ще шматочок шоколаду або шоколадний десерт, можна очікувати головний біль. Потрібно пам’ятати, що кількість тираміну в продуктах збільшується при їх тривалому зберіганні, багато його в несвіжих продуктах.

Сульфіті

Консерванты, які додають у харчові продукти для припинення зростання бактерій. Можуть перебувати у вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чіпсах, варенні, морепродуктах, переробленому м’ясі. Цей компонент може накопичуватися в організмі при частому споживанні таких продуктів.

Аспартам

Він входитиме до складу солодкої газованої води — фанти, кока-коли та інших напоїв, «жуйок», а також «швидких сніданків».

Глутамат натрію

Його використовують як харчову добавку для виробництва копчених та ковбасних виробів, різноманітних консервованих продуктів, соусів, сухих приправ, сухариків та чіпсів. Глутамат натрію власне і може провокувати сильні мігрені. Азіатська кухня не найкращий вибір для людей, чутливих до глутамату.

Нітріт натрію

Це красник, приправа та консервант. Нітрит натрію є стабілізатором червоного кольору консервованого м’яса та смаковою добавкою. З високим ступенем ймовірності нітрити містяться у сосисках, м’ясних консервах, копченій та вареній ковбасі, копченій рибі, беконі, шинці.

Кофеїн може викликати різкий головний біль

Кава, міцний чай, енергетичні напої містять багато кофеїну. Вживання двох або трьох порцій таких напоїв на день, значно збільшує шанси на виникнення головного болю.

Якщо вас часто турбує головний біль, причину якого не виявлено, спробуйте знайти провокаторів цього стану у вашій тарілці. Заведіть щоденник харчування і фіксуйте в ньому, після якого їжі з’являється головний біль, погане самопочуття. Це дозволить вам виявити продукт-провокатор, скоротити його кількість у раціоні або повністю виключити.

Харчові продукти, які можуть викликати головний біль найчастіше це високо оброблені продукти з додаванням безлічі різних хімічних речовин. Тому читайте інформацію на етикетці.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!