Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Плоди шиповника – коли зібрати і для чого їх можна використати
Ми їх часто не видим, бо, як правило, обрізаємо відцвілі квіти, щоби стимулювати цвітіння куща. Однак, якщо ви залишите квіти на кущі рози, наприкінці сезону ви повинні побачити ці маленькі ягодки, червоні кульки насіння, що дозріли на кінчиках стебел. Вони мають гарний декоративний вигляд, схожі на маленькі яблука. Вони також їстівні, і птиці із задоволенням їх їдять, інформує sutura.org.ua
У свіжому вигляді плід шиповника містить у 60 разів більше витамину С, ніж один апельсин. Шиповник дуже популярний у народної медицини. Завдяки своїм цілющим властивостям з шиповника часто роблять чай, сироп та желе. Плоди також використовують для отримання олії, що використовують у косметології.
І плоди, і лепестки рози є їстівними. Рози належать до сім’ї яблука, тому подібність їх плодів не є випадковою. Плоди шиповника також мають трохи кислий смак, як і дике яблуко, є чудовим джерелом витамину С.
Коли збирати плоди шипшини
Найкраща година для збирання вашого шиповника – після перших морозів. Мороз допомагає пом’якшити смак. Плоди повинні бути міцними і мати гарний колір. Залиште кілька плодів на кущах, щоби птиці теж могли посмакувати. Не слід довго тримати плоди на кущах, бо вони стануть надто м’якими.
Вітамін С
За словами травників шиповник є одним із найкращих джерел витамину С, який допомагає лікувати інфекції та підвищити імунну систему організму. Вітамін С є антиоксидантом, оскільки він розщеплює вільні радикалі, шкідливі для всіх клітин організму. Вітамін С відповідає за вироблення колагену в організмі, що є важливим елементом у структурі кісток та м’язів.
Залізо виробляє еритроцити, які окислюють організм і велика їх кількість втрачається під час менструації. Вітамін С несе відповідальність за правильне поглинання заліза, що робить його корисним союзником для загального здоров’я.
Як приготувати плоди шипшини.
Ви можете використовувати цілі свіжі плоди шипшини, але насіння всередині покрите пухом і може підражнювати смак, тому рекомендується його удалити до їди. Розрізати плід наполовину, потім видалити внутрішнє насіння. Це легко зробити кухонними ножицями чи ножем. Добре промийте плоди і приготуйте одним із нижчеподаних спосбів.
Лікувальний компрес
Плоди шиповника можна використовувати для компрессів для лікування шкірних ран та струпів. Ви можете зробити шиповниковий компресс наступним чином – 4 столові ложки плодів шиповника залийте окропом і дайте настоятися не менше 10 хвилин. Замочіть бавовняну тканину у цій рідині і прикладіть безпосередньо на вражену шкіру. Ви також можете настояти плоди шиповника в мигдальній або оливковій олії протягом чотирьох тижнів і отримаєте заспокійливу олію для обличчя.
Сироп з шиповника
Удалити насіння з плодів – вам буде потрібно приблизно дві жмені, візьміть 0.5л води, 300г цукру, доведіть на повільному вогні до кипіння, поки повністю не розчиниться сахар. Зберігайте сироп із шиповника в холодильнику та використовуйте при кашлі або болях у горлі.
Для чого краще використовувати шиповник
З плодів шиповника роблять желе, соуси, сиропи, супи та приправи, навіть фруктову пастилу. Щоб почувати смак шиповника – приготуйте чашку чаю шиповника.
Ви можете використовувати свіжі чи висушені плоди. Горсть плодів залийте окропом і дайте настоятися приблизно 10-15 хвилин.
Якщо ви хочете спробувати аромат шиповника, але не маєте власного саду, то ви легко знайдете плоди шиповника в магазині чи аптеці.
Для приготування не використовуйте алюмінієвий посуд, який можуть знебарвлювати шиповник, алюміній також руйнує витамин С. Добре підійде посуд з нержавіючої сталі.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!