Джим Маккентс лише хотів зміцнити здоров’я, але це призвело до термінової пересадки печінки, інформує sutura.org.ua

Історія хвороби Джима

Це мав бути один із найщасливіших днів у його житті. Але Джим Маккентс згадує випускний молодшого сина зі змішаними емоціями. Коли вони сиділи у залі, чекаючи вручення атестатів, дружина зауважила, що у Джима пожовтіло обличчя та очі.

Це було дивно тому, що Джим, якому тоді було 50 років, вів здоровий спосіб життя, приділяючи особливу увагу здоровому харчуванню та регулярному виконанню вправ. Джим переживав, що повторити частку батька, у якого стався сердечний напад у 59, і твердо вирішивши піклуватися про себе.

Але одразу після випускного Джим був госпіталізований з підозрою на пошкодження печінки. Лікарі одразу виключили алкоголь, бо Джим не пив. Вони також виключили рецептурні лікарські засоби та паління. І вдруг гепатолог запитав Джима, чи не вживав він якихось Бадів. Бінго!

Дійсно, Джим почав приймати капсули з екстрактом зеленого чаю, бо багато чув про його антиоксидантні властивості.

«Тоді я відчував собі добре», – згадує Джим. Він приймав капсули протягом двох-трьох місяців, коли захворів. І лікарі вважають, що саме цей БАД став причиною хвороби печінки. Аналізи показали, що печінка настільки вражена, що потрібна термінова пересадка. Джим був у шоці.

Небезпечний екстракт

Зелений чай – це продукт, якому тисячі років, і користь його не піддається сумніву. Але капсули з концентрованим порошком офіційно вважаються продуктами харчування, а не ліками. Це означає, що для них не потрібні спеціальні тести безпеки, тому наукова картина того, як такий БАД може вплинути на здоров’я, є неповною.

Професор Герберт Бонковський, директор відділу дослідження печінки у Школі медицини Університету Уейк Форест у Північній Кароліні, відслідковує травми, пов’язані з концентратом зеленого чаю майже 20 років. «Невелика кількість зеленого чаю не зашкодить. Небезпечні лише висококонцентровані екстракти».

Відділ вивчає потенційно токсичний компонент зеленого чаю, названого епігаллокатехін-3-галатом або EGCG. Ймовірно, існує ряд факторів, які можуть зробити людину сприйнятливою до EGCG, включаючи генетику, та способи використання добавок.

«Зазвичай люди приймають екстракт зеленого чаю, намагаючись схуднути, тому ще й голодують», – пояснює д-р Бонковський. «З досліджень на тваринах ми знаємо, що голодні тварини поглинають набагато вищий відсоток катехінів, ніж ситі».

У той час як мільйони людей приймають добавки із зеленим чаєм без наслідків, по всьому світу було зарегистрировано не менше 80 випадків ураження печінки, пов’язаних із добавками зеленого чаю, у тому числі потребують пересадки печінки.

Недавнє дослідження, проведене Європейським управлінням безпеки харчових продуктів у галузі безпеки зеленого чаю, показало, що катехіни з напоїв із зеленого чаю «в цілому безпечні», але коли їх приймають у дозі понад 800 мг на день «можуть викликати проблеми зі здоров’ям» .

EFSA не змогла визначити безпечну дозу на основі наявних даних та закликала до проведення додаткових досліджень.

Джимові пощастило. Буквально наступного дня йому знайшли відповідну печінку, і трансплантація врятувала життя Джима. Але його переслідують серйозні проблеми зі здоров’ям, включаючи захворювання нірок, яке може вимагати діалізу та трансплантації у майбутньому. Два рази на рік він відвідує лікарів і живе із хронічним болем у животі.

Джим веде судовий процес проти американської фірми Vitacost, яка випускає нещасливу добавку зеленого чаю. «Я сподіваюся, що вони напишуть попередження для покупців прямо на упаковці», – каже він.

Vitacost не захотіла прокоментувати судочинство, але сказала: «Ми дуже серйозно ставимося до безпеки і гарантуємо якість наших продуктів».

Хто б міг подумати, що екстракт зеленого чаю може бути небезпечним!