Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Потурбуйся про своє здоров’я заздалегідь і готуйте стільки їжі, скільки ви і ваша сім’я зможете з’їсти за один раз
Коли людина навчилася готувати їжу на вогні, вона стала людиною. Коли вона навчилася розігрівати їжу, вона стала хворим людиною. Звичайно, це перебільшення, проте чисельні дослідження дають підстави стверджувати, що гріти їжу може бути смертельно небезпечним для нашого здоров’я, інформує sutura.org.ua
Розбираємось по порядку. Ми готуємо на плиті або в духовці якусь страву. Найчастіше до її складу входить вода. При нагріванні, особливо в мікрохвильовці, вода закипає, при повторенні цієї дії у такій воді утворюється так званий важкий водород. Таку воду вчені називають важкою. Дослідження, проведені на кафедрі біохімії та молекулярної медицини МДУ, показали, що тяжка вода є шкідливою для багатьох корисних мікроорганізмів. Вона замедлює біологічні процеси і діє гнітюче на живі організми. Насіння та квіти гинути при поливі такою водою, що вже говорити про здоров’я людини, в організм якого вона потрапляє регулярно!
Інша опасность від розігрітої їжі – активне розмноження бактерій, які гинуть при високій температурі, але ми, як правило, омежуємося лише підігріванням їжі, тобто множимо колонії бактерій, які потім поглинаємо разом з нею. Результат – поява хвороб шлунково-кишкового тракту або навіть важких отруєнь.
При розігріванні у духовці або навіть мікрохвильовці тверда їжа не прогрівається повністю, вона стає гарячою зверху і залишається теплою всередині. Підсумок – знов-таки ризик відруєння. Британське агентство зі стандартів харчових продуктів Food Standards Agency підкреслює, що нагрівання їжі несе більшу загрозу для здоров’я людини, ніж погане очищення продуктів.
Але навіть при дотриманні всіх заходів безпеки вам потрібно знати, що деякі страви не можна підігрівати ні за яких умов. Не розраховуйте, що ви будете акуратні і врахуєте всі рекомендації вчених і медиків – просто не підігріваючи ці продукти, готуйте їх рівно в такому кількості, в якому ви з’їсте їх за один прийом їжі.
Перелік продуктів, які небезпечні при повторному розігріванні:
Яйця
В першу чергу це яйця варені або у вигляді яєчного омлету. Повторне розігрівання змінює смак цього продукту та його склад – ряд сполук, які входять до структури яєць, починають виробляти токсині. Чи залишилося зварене яйце після обіду? Додайте його в салат, який подасте на вечерю холодним.
Грибі
Гриби – продукт непростий, далеко не всім він рекомендований навіть при ретельній обробці. Повторне теплове вплив серйозно погіршує поживні властивості грибів, провокує метеоризм та гастрит. З’їдайте їх за один присід (але не захоплюйтесь, не переборщіть з кількістю) або поставте на пару годин у холодильник. Доїдайте тільки в холодному вигляді, можливо, також додавши в салат або до картопля.
Курятина
Відруїтися куркою – простіше простого! Мало того що готувати її потрібно дуже поважно, перевіряючи, чи не залишилося розових слідів на м’ясі, але й нагрівати курячу ніжку чи ганок навіть не думайте! Причина та ж: ще один температурний вплив змінює структуру білка, що загрожує травленню і навіть здоров’ю.
Картопля
До речі, про картопля. Її теж не потрібно підігрівати. Інакше вона втратить значну частину корисних властивостей та смакові якості. Змажену з’їдаємо одразу! Втім, і без учених зрозуміло, що не доїсти змаженого картопля – неможливо.
Селера
Модний суп із селерою теж може нести загрозу для вашого шлунка. Розлийте його відразу після приготування по тарілках, а якщо з’їсти все відразу не вдалося, вийміть кусочки сельдерея з супу і поставте його в холодильник. Шматочки селери покладіть у кастрюлю вже після того, як розігрієте суп наступного дня.
Шпинат
Шпинат – у списку рекордсменів з накопичення нітратів. Звичайно, навіть первинне вживання в їжу страв зі шпинатом може бути небезпечним для здоров’я, якщо це речовина перевищує безпечне кількість. Однак при нагріванні нітрати різко збільшують свою токсичність, тож навіть невелика порція цього продукту стає отруйною, побувавши на конфорці вашої плити повторно.
Буряк
Буряк – ще один джерело нітратів, які при розігріванні можуть викликати різкі болі у животі. А як же улюблений борщ, запитаєте ви? Ну ось так, в ідеальному варіанті краще готувати його на один раз.
Мал
Любите рис? Готуйте його невеликими порціями. Так, його теж не можна підігрівати – Британське агентство зі стандартів харчових продуктів Food Standards Agency застерігає: у рисі виявлено суперечки бактерій, що призводять до харчового відрування. Спори розмножуються в теплі, виділяючи яд, що стає причиною рвоти та діареї.
Дослідники продовжують вивчати властивості продуктів, і хто знає, які з них ще поповнювати список нерекомендованих до повторного нагріву.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!