Повільне та спільне вживання їжі може бути корисним для здоров’я

Головна / unsorted / Повільне та спільне вживання їжі може бути корисним для здоров’я

Якісна їжа допомагає людині зберігати здоров’я і бодрість духу протягом довгих років. Тому вироблення суворих правил приймання їжі — важливий процес для людей, які прагнуть позбутися лишньої ваги, зберегти гарну фігуру або захиститися від хронічних хвороб.

Що рекомендують спеціалісти?

Непостійний організм

Тіло живе за внутрішнім циклом, орієнтуючись на світловий день та звички конкретної персони. Сучасники можуть виховувати метаболічні процеси або повністю зруйнувати їх несвоєчасними перекушуваннями. Леоні Раддік-Коллінз з Абердинського університету радить усунути змістити частину трапези ближче до ранку. Харчування за годинами передбачає:

  • рясні сніданки та мінімальні вечірі;
  • регулярність прийомів їжі;
  • скорочення вікон харчування.

Після пробудження травна система більш активна, рівень інсуліну падає швидше. Ферменти, пептиди та жовчні кислоти допомагають за короткий термін розкласти отриману їжу, поповнюючи запаси організму. Ніякого відчуття тяжкості чи дискомфорту при тій же кількості поживних речовин.

Одночасно дієтологи пропонують перенести завтрак на півтори години пізніше, а вечерю — раніше. З’їдати можна той же обсяг продуктів, але через тривалі вікна голоду будуть частіше використовуватися внутрішні резерви. А це дозволить прискорити розсмоктування жирового прошарку. Однак слід суворо за годинами. Інакше існує ризик різних розладів, поганого засвоєння їжі, ожиріння. Тіло інстинктивно відчуває стресс і буде хаотично реагувати на збій режиму.

Соціальний аспект

Домовтеся з членами сім’ї, друзями та колегами про спільні походи до столової. Гарні манери – оптимальна дієта. Концепція будується на поєднанні психологічних аспектів та принципів обміну речовин. Індіра Паз-Граніель з каталонського Університету Ровіра та Віргілі вказує на п’ять правил:

  • Волокниста їжа.
  • Необхідність нарізування.
  • Ретельне пережовування.
  • Повна зосередженість.
  • Приймальна компанія.

Гормоні щастя досягають мети лише через 20 хвилин після початку трапези, і якщо людина повільно пережовує, вона зможе проглотнути менше до повного насичення. Щільне м’ясо, свіжі овочі та фрукти — перші помічники у цій справі. Такого результату можна домогтися правильним сервіруванням, коли кожен шматочок потрібно відрізати за допомогою ножа та вилки.

Головне при цьому не відволікатися на телефон чи перегляд серіалу. Інакше мозок «забуде» про їжу та зажадає добавку. Можливо, не одну! Не варто заїдати яскраві враження фастфудом, краще насолодитися книгою та десертом окремо, щоби повною мірою відчути красу шкірного.

Обіди у колі близьких — чудовий спосіб сконцентруватися на трапезі. Крім того, з почуття ввічливості та прагнення виглядати краще в очах оточуючих людина зазвичай з’їдає менше. І задоволення від їжі у неї набагато вище!

Універсальне рішення

Набір порад повністю відповідає картинці, яку малювали люблячі бабусі та романи про життя аристократів. Розпорядок, спільні застілля та правила гарного тону допомагають не лише добре виглядати, а й бути здоровими. Тільки тепер рекомендації знайшли обґрунтування на основі статистики та багаторічних наукових досліджень!

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!