“Пожежу” у роті після гострої їжі можна загасити деякими продуктами

Головна / unsorted / “Пожежу” у роті після гострої їжі можна загасити деякими продуктами

Якщо горло горить вогнем від дуже гострої їжі, не поспішайте заливати “пожежу” водою – вона вам не допоможе, а тільки посилити неприємні відчуття. А ось ці перевірені засоби, наоборот, охолоджують палаючу слизову та полегшуватимуть страждання.

Молоко

Казеїн, що міститься в молочних продуктах, здатний захистити смакові рецептори від капсаїцину — олійної сполуки, якій перець зобов’язаний своїм палким смаком. Найкраще з цим може впоратися звичайне молоко. І чим вища його жирність, тим сильніший ефект.

Сахар

Якщо під рукою не виявилося молока, спробуйте пожувати цукор або мед, і ви почуваєте себе набагато краще. Сахароза вбирає ефірну олію перцю, що осідає на слизовій, і нейтралізує присмак, що залишився від гострої їжі.

Шоколад

Повернемося до казеїну. Молочний шоколад із високим вмістом жиру — ще один помічник у боротьбі з капсаїцином. Повністю загасити “пожеж” у горлі він нездатний, але деяке полегшення скибочка шоколаду вам точно принесе.

Морозиво

Якщо ви відчуваєте сильне печіння у роті, спробуйте заморозити нервні закінчення морозивом — і тоді гострота спецій буде відчуватися не так сильно. До того ж, не забуваємо про корисну дію молочного білка — казеїн наявний і в морозиві.

Хліб

Якщо знайомство з індійським каррі чи перцем халапеньо виявилося не дуже удалим, обов’язково зажуйте їжу хлібною кіркою. Крахмаль вбирає частинки капсаїцину і створює бар’єр між слизовою та пекучою речовиною. Хліб також можна замінити на рис, картоплею та будь-яку випічку.

Пиво

Якщо вже запивати гостру їжу, то пивом (або іншим спиртним напоєм). Алкоголь, на відміну від води, здатний зруйнувати олійну структуру речовини та знизити інтенсивність печіння.

Метод особливо гарний у тому випадку, якщо горло пече не від перцю, а від васабі. Ця японська приправа містить не капсаїцин, а аллілізотіоціанат — речовину, яка чудово розчиняється в алкоголі.

Вершкове масло

Згідно з аюрведою гостроту можна нейтралізувати жирною їжею. Розсмокчіть шматочок вершкового масла у роті, і ви відразу відчуєте, що горло горить набагато менше. Цей продукт має подвійну дію на капсаїцин — жири зв’язують молекули речовини, а казеїн захищає від неї смакові рецептори.

Банан

Ніхто не знає, чому це відбувається, але банан справді здатний знизити неприємні відчуття. Такий ефект надає м’якуш авокадо.

Лимон

Ще одна категорія продуктів, здатна загасити “пожеж” від гострої їжі – кислі фрукти. Підійдуть будь-які цитруси — лайм, лимон, апельсин або кусочок ананаса.

Томаті

Томатний сік містить лимонну, яблучну, щавлеву та інші органічні кислоти. Вони нейтралізують лужну реакцію капсаїцину і швидко приносять полегшення.

Вода

Якщо нічого з перерахованого вище не виявилося під рукою, спробуйте пополоскати горло теплою водою. Деякі люди стверджують, що такі маніпуляції дійсно допомагають трохи покращити стан після того, як капсаїцин частично вилучений механічним шляхом.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!