Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5

Про вплив чаю на серце розповіли експерти

Головна / unsorted / Про вплив чаю на серце розповіли експерти

0 / 5. 0

Десятки досліджень показують, що знизити ризик сердечних захворювань можна за допомогою звичайного чаю. При цьому вибір напою залежить виключно від індивідуальних переваг: це може бути зелений, білий, чорний і навіть трав’яний чай.

У ході дослідження, опублікованого у “Європейському журналі профілактичної кардіології”, були проаналізовані дані про здоров’я 100 тис. китайців за понад сім років. В результаті було виявлено, що у звичайних любителів чаю, які випивають більше трьох чашок напою на тиждень, ризик серцевого нападу знижується на 20%, а ризик смерті від серцевих захворювань – на 22%.

Інше дослідження, проведене за участю понад 40 тис. японців показало, що ризик смерті від серцевого нападу або інсульту на 26% нижчий у людей, які пили більше п’яти чашок зеленого чаю на день. “Дослідження показують, що високе споживання чаю зміцнює здоров’я серця та знижує ризик захворювань. Справа в тому, що чаї містять корисні рослинні сполуки, відомі як поліфенолі, які працюють в організмі як антиоксиданти”, – розповіла лікар-дієтолог Ліза Річардс.

Поліфенолі чаю відіграють важливу роль у розслабленні артерій, зменшуючи запалення та підвищуючи активність оксиду азоту в ендотелії – шарі клітин, що вистилають внутрішню частину кров’яних судин. За рахунок оксиду азоту, який є вазодилататором, ендотелій розслаблюється, кровоносні судини розширюються, а кровотік покращується, йдеться у дослідженні.

Ключовим компонентом чаю є EGCG-один із найпотужніших катехінів. “Зелений чай багатий поліфенолами та катехінами, двома антиоксидантними сполуками, відомими своїми протизапальними властивостями”, – розповіли вчені.

Найбільше у напитку саме EGCG, який, як було показано, “виключає” гени, що викликають ожиріння та діабет. Вчені виявили, що катехін здатний значно знизити ризик серцевих захворювань та інсульту за рахунок зменшення у крові кількості “поганого” холестерину. Однак таким ефектом має не тільки зелений чай.

За словами фахівців, чорний чай також знижує рівень тригліцеридів у крові та підвищує рівень “хорошого” холестерину за рахунок поліфенолів у його складі. Як пояснили вчені, ці сполуки надають чаю яскравого кольору, а це означає, що досить багато їх міститься і в трав’яних чаях.

womanlife.kyiv.ua

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!