Канадська асоціація психічного здоров’я дає визначення схвильованості як психічної хвороби, що серйозно впливає на нашу життя, на хід думок, почуття та дії. Наприклад, вона пояснює, що панічна атака, яка є одним із епізодів схвильованості, це почуття раптового та сильного страху, яке триває протягом короткого періоду години. Таким чином, є деякі види їжі та напоїв, які можуть погіршувати чи сприяти схвильованості та депресії.

Далі ви знайдете продукти, яких потрібно уникати, якщо ви страждаєте від депресії.

Кофеїн

Більшість людей знає, що кофеїн знаходиться у каві, в енергетичних напитках, чаєві та шоколаді. Дієтологи з Канади пояснюють, що кофеїн впливає на нервну систему і має здатність на деякий період часу підвищувати тривожність. Канадська асоціація психічного здоров’я пропонує запам’ятати – якщо ви страждаєте від схвильованості, особливо від панічних атак, то неодмінно переживатимете пришвидшене серцебиття та нестачу повітря, що є основними симптомами цього захворювання, інформує sutura.org.ua

Кофеїн може спричинити та погіршити стурбованість, панічні розлади, тому, що він спричиняє нестабільне серцебиття, знервованість та головні болі. Таким чином, Національний інститут психічного здоров’я рекомендує людям, котрі страждають від схвильованості та подібних розладів, уникати кофеїну.

Алкоголь

Вчені вважають, що деякі люди вживають алкоголь для того, щоб справитися зі схвильованістю. Ці люди помиляються, оскільки алкоголь є депресантом, який має седативний ефект, тому його вживання має зворотну дію. Національний центр біотехнології пояснює, що вживання алкоголю для зменшення схвильованості обернеться зворотною дією.

Сахар

Лікар Вільям Коул, один із чільників клініки Природного здоров’я, у недавньому дослідженні дізнався, що високий рівень серотоніну може спричинити схвильованість, а також погіршити цей стан. Сахар є одним із основних джерел, здатних спричинити ріст рівня серотоніну у людини. Дослідження, яке було опубліковано в журналі JAMA Psychiatry, було спрямоване на те, щоб побачити чи є зв’язок між синтезом серотоніну та розладом соціальної схвильованості. Для дослідження було відібрано 18 пацієнтів із таким розладом. Результати показали, що рівень серотоніну підвищується саме у тих пацієнтів, які страждають від розладу соціальної схвильованості.

Трансжири

Трансжири, або так званий гідрогенізований жир, вважають найгіршим для вживання людиною, але ви не знали, що він також погано впливає на настрій. У PLOS були опубліковані результати дослідження, які показали, що трансжири асоціюються з підвищенням ризику виникнення депресії. Іспанські дослідники спостерігали більш ніж за 12000 випускників університетів, у яких були симптоми депресії. Дослідження проводилося протягом шести років, протягом яких науковці спостерігали за тим, які саме види жирів вживають їх підопічні. Однією з причин, чому трансжири підвищують ризик виникнення депресії є те, що вони викликають запалення та змінюють функціонування клітин, які знаходяться у крові.

Глютен

Целіакія, яка є хворобою пов’язаною із імунітетом, залежить від глютену і безпосередньо пов’язана з виникненням депресії та розладом настрою. Також дослідження, опубліковане в журналі PubMed, показує, що старше покоління людей, яке є більш чутливим до глютену, вдвічі більше страждає на депресію у порівнянні з контрольною групою.

Перед тим, як додати чи удалити окремий продукт зі своєї дієти, краще проконсультуватися із терапевтом, який поставить вам правильний діагноз. Варто проконсультуватися із дієтологом, який допоможе створити правильну дієту, корисну для вашого здоров’я.