Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Продукти, наявність яких у раціоні оберігає від дефіциту вітаміну В12
Вітамін В12 відіграє важливу роль у формуванні еритроцитів та функціонуванні нервної системи. Однак багато хто страждає від дефіциту цього витамину. Згідно з американською статистикою, таких людей від 1,5 до 15% населення, інформує sutura.org.ua
Не секрет, що нестачу вітамінів краще попередити за допомогою раціональної дієти, ніж потім вибирати препарат для лікування авітамінозу. Нижче наведено 5 продуктів, наявність яких у раціоні оберігає від дефіциту витамину В12.
Яйця
Яйця містять багато поживних речовин, включаючи білок, кальцій та цинк. Що ж до витаминов, то одне яйце може дати вам близько 7% рекомендованої щоденної порції витамину В12, а, крім того, хорошу дозу витаминов A, B5, D, K, E.
Якщо ви часто відчуваєте втому під час фізичних навантажень, спробуйте перед тренуванням з’їсти яйця – воно не тільки дасть вам витамин В12, який потрібний для поповнення енергії, але і білок, який покращує роботу м’язів.
Молочні продукти
Згідно з Національними інститутами здоров’я США, склянка нежирного йогурту або одна чашка знежиреного коров’ячого молока дають трохи більше одного мікрограму витамину B12. Таким чином, і ті, і інші можуть забезпечити близько 18% вашої щоденної дози витамину B12.
Вітамінізовані продукти
За словами Леслі Бек (Leslie Beck), дієтолога з канадського Торонто, деякі сорти злаків, які використовують у сухих завтраках, а також соєві продукти та сурогатне молоко збагачені цим витамином. Таким чином цей варіант підходить вегетаріанцям.
«Якщо ви хочете отримувати витамин B12 з таких продуктів, перевірте етикетку, щоб переконатися, що ви купуєте продукт, який збагачений цим витамином. Наприклад, вітамінізовані напитки на основі рослинних інгредієнтів містять 1 мкг B12 на 1 чашку і дають 50% щодня необхідної порції цього витамину», – каже Бек.
Морепродукти
Кількість одержуваного вами витамину B12 залежить від типу морепродуктів, які ви вживаєте. Молюски вважаються одним із кращих джерел серед морепродуктів, оскільки 85 грамів моллюсків дають майже 85 мікрограмів В12.
Що стосується риби, ви можете отримати невелику порцію В12, вживаючи консервовані сардині, нерку та вирощувану на рибних фермах радужну форель. З інших видів морепродуктів джерелами цього витамину можуть бути також краби та креветки.
Яловича печінка
Крім білка та залізу, яловича печінка є також добрим джерелом витамину B12. Вона містить понад 70 мікрограмів В12 у порції на 85 грам яловичої печінки. Тим не менш, дієтолог Лінда Антіноро (Linda Antinoro) висловлює певні застереження: «Вітамін B12-у м’ясі може бути меншою мірою біодоступним, тому що частина його втрачається під час приготування їжі, а також за наявності коллагену, який теж не засвоюється при зниженій секреції шлунка», – стверджує Антиноро. З іншого боку, вона підкреслює, що найбільш біодоступним джерелом витамину В12 є всі молочні продукти.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!