Зміст 1 Загальні рекомендації для пенсіонерів 2 Що, як і коли їсти літнім людям 3 Правила тибетської дієти на кожен день 4 Меню на тиждень для літніх людей Загальні рекомендації для пенсіонерів

Для літніх людей зазвичай щоденний раціон повинен бути меншим, оскільки вони швидше додають у вазі. При цьому раціон харчування має бути різноманітним. Багато намагаються додавати більше оливкової олії, як профілактику від атеросклерозу, але є й інші відмінні олії, наприклад, кукурудзяни, коноляни, соняшникові, які також володіють схожими властивостями, передає sutura.org.ua

Практично будь-яка рослинна олія холодного віджиму нормалізує обмін ліпідів у крові, а ненасичені жирні кислоти, що містяться в олії допомагають виводити холестерин і не дають утворюватися холестериновим відкладенням. Однак дуже сильно налягати на масло теж не варто, тому що дуже багато масла може прискорити процеси старіння. Через ті ж поліненасичені жирні кислоти. Тому олії потрібно вживати приблизно 30 г на день.

Від якихось особливих продуктів не потрібно відмовлятися, якщо тільки лікар не сказав вам зворотного. Наприклад, ви знали, що ще кілька років тому літнім людям рекомендували виключити яйця через кількість холестерину в них? Але зараз уже відомо, що вони приймають важливу долю у розподілі того ж холестерину, тому 2-3 яєчки на тиждень вам не зашкодять.

Крім гормонального впливу на організм, також впливає на повноту та елементарне старіння кишечника. Представляєте, у ньому стає більше гнильних бактерій, як би неприємно це не звучало. Через них витамини не так добре синтезуються, мікрофлора вже не так добре знезаражує, холестерин гірше виводиться, а також з’являються жирні кислоти зовсім іншого роду, які схожі з канцерогенами. Для нормалізації роботи кишечника зазвичай використовується кисломолочка і рослинні продукти. Їжте більше бобових, круп, овочів та фруктів.

З м’ясом трохи інша історія. Його краще частіше замінювати рибою, тому що в ній більше ейкозапентаєнової кислоти, а вона знижує згортаємість крові.

Також у щоденне меню включається лук з чесником, вони знижують рівень холестерину та затримують розвиток різних опухолей. До речі, виявляється, що останніми властивостями володіють багато інших овочів жовтого кольору. Так що морквину варто їсти частіше.

Це здається божевіллям, але навіть сама звичайна їжа може володіти омолоджуючими властивостями. Набагато молодше ви не станете, але відтягнути старіння точно вдасться. Одними з таких чарівних інгредієнтів є антиоксиданти. До них відносяться:

Амінокислоти – цистеїн і глутамінова кислота

Вітаміні – A, E, C, K, P, група Ст.

Мінералі – цинк, мідь, магній та залізо.

Біофлавоноїди

Рослинні стероїди.

Найбільше антиоксидантів у зеленому чаї, пряних травах, у яблуках та винограді.

Що, як і коли є літнім людям

Основною метою цього правильного харчування є не для схуднення, а покращення рівня здоров’я. Схуднення тут виступає як приємний побічний ефект. Чому ж літнім людям потрібна особлива дієта? Та бо одними з перших зношуються травні органи. Справа не тільки в старості, і в необдуманому харчуванні шкідливою їжею протягом усієї життя. Зараз звички буде складно змінювати, але якщо ви хочете довше бути здоровим, то спробуйте і цей досвід.

Ви, напевно, звикли їсти змажене і тушковане м’ясо, котлети і заїдати їх кашею. Але насправді відомо, що м’ясо, рибу краще варити і вживати з овощними гарнірами. Найкращими джерелами білка у вашому віку буде нежирна риба та м’ясо, а також сир, приблизно 50-60 г на день. До речі, риба та морепродукти, морська капуста, ікра також допомагають при боротьбі з атеросклерозом, як і рослинна олія.

Супи на курячому та м’ясному бульйоні, а також вуха можна кілька разів на тиждень, але не більше, краще замініть їх овощними бульйонами. Намагайтесь також їсти і якомога менше продуктів з тваринним жиром, такі як корейка, шинка, почки і мозок.

Любите солодку? Тоді вам погана новина. Цукру можна за день є лише 4 чайні ложки – це близько 30 гр. Меду можна вдвічі більше. А ось, щоб забезпечити правильне функціонування організму та здоров’я суглобів, сіль скоротіти до всього однієї ложечки.

Страви з круп і бобових обов’язково повинні бути в раціоні, якщо немає протипоказань. Але хліб краще брати житній, учорашній буде навіть краще. Однак його можна лише 200 г на день. Якщо хочете перекусити, то краще використовувати фрукти. До речі, перекушування має бути, бо харчуватися треба 5 разів на день, потроху.

Ви напевно помітили, що зимою вам і іншим літнім людям набагато складніше: з’являється сонливість, кружляє голова, ви постійно роздратовані і вболіваєте. Все через нестачу витамину С. Його можна легко постачати в організм, поїдаючи свіжі овочі, картопля, зелень, квашену капусту та лук.

Тут ми розповідаємо про найбільш досліджені процеси організму, і про те, як на них можна вплинути за допомогою корекції раціону. Але є також інші методи, наприклад, тибетська дієта. Про неї можете почитати в тому випадку, якщо вам не лінь розбиратися з «годиною стихій» і подібними термінами.

Правила тибетської дієти на кожен день

Обов’язково, перед тим як почати слідувати цим правилам, проконсультуйтеся з лікарем. Дієта не всім підходить.

Намагайтесь з ранку з’їсти щось гостреньке, перцю потрібно додавати зовсім трохи

Фрукти, солодощі, їх краще ближче до обіду.

Овочі дуже довго та важко перетравлюються, тому їх краще відварювати, запікати або готувати на пару.

Згідно з цією дієтою воду потрібно пити тільки сиру, бо вважається, що вода, яку довго кип’ятили, стає важчою. При цьому пити її краще за теплу або кімнатну температуру прямо під час їжі, а гострі страви запивати холодною кип’яченою.

Чай можна пити лише легкий, не міцний.

Білий хліб теж важкий, взагалі будь-хліб, приготований на дрожжах, є небажаним.

З бобових краще вибирати великий, а чечевицю та горох виключити.

Кисле, мариноване та консервоване можна їсти тільки зовсім зрідка, бо воно послаблює травлення.

Меню на тиждень для літніх

Меню розраховано на 7 днів, починати можна будь-якої години, а вихід з такої дієти не потрібен. Вона стане способом живлення назавжди, але натомість допоможе для схуднення та здоров’я.

День 1

Завтрак: варена риба з овочами та зеленим чаєм. Обід: варене м’ясо з салатом зі свіжих овочів, овочевий супчик та фрукти. Ужин: запіканка з сиру та моркви, кефір.

День 2

Завтрак: гречка і трохи вареної говядини, трав’яний чай та огірки. Обід: яблука, запечені у духовці та борщ. Ужин: солодкий йогурт, сир з зюмками і зелений чай.

День 3

Завтрак: паровий омлет із чаєм та горошком. Обід: Риба, запечена з картоплею, салат з огірків та капусти, фрукти. Ужин: овочеві рагу, яблуко і чай.

День 4

Завтрак: парові котлети та салат з помідорів з луком та домашнім рослинним маслом. Обід: легкий суп, кусочок бісквіта. Ужин: запіканка з сиром та яблуками, м’ятний чай.

День 5

Завтрак: вівсянка, бутерброд із сиром, зелений чай. Обід: печиво з нежирним м’ясом та фрукти. Ужин: м’які печінкові котлети з картопляним пюре, ромашковий чай з медом.

День 6

Завтрак: в’язка каша з рисом, бутерброд з олією та сиром, чай з бергамотом. Обід: тушковані овочі, парова біла риба, апельсин. Ужини: кабачкові оладки, сметана, кефір.

День 7

Завтрак: варені яйця, салат із помідорами та огірками, твердий сир та чай. Обід: варена куряча грудка, вінегрет, банан. Ужин: перетертий сир зі сметаною та фруктами, чай на травах.