Прості, але важливі рекомендації щодо харчування під час вагітності

Головна / unsorted / Прості, але важливі рекомендації щодо харчування під час вагітності

Лікарі пропонують кілька простих, але важливих рекомендацій під час вагітності. Дотримуйтесь їх і харчуйтеся правильно, щоб уникнути проблем.

Харчування для вагітних

Принципи раціонального харчування необхідно дотримуватися не лише вагітним, а й взагалі всім людям. А при вагітності є акценти, які потрібно враховувати.

Їсти за двох — не є правильно. Основна складова харчування повинна бути білкова. Тому що в нас росте білкове тіло. Що стосується калорійності: перша половина вагітності – 2400-2500 кілокалорій на день, друга половина – більше: 2600-2700.

Рекомендується обмежити харчові продукти, багаті на витамин А — це зелена фасоль, тыква, кукурудза. Вітаміни з групи А або ретиноїди мають тератогенну дію, тому роблять негативну дію на плід.

Обов’язково потрібно вживати в їжу йодовану сіль, оскільки у нас немає близько моря, у повітрі немає йоду, а йод дуже важливий для майбутньої дитини. Обов’язково включаємо до раціону харчові продукти, що містять фолієву кислоту: це зелені овочі, різні трави, листя салату. Доведено, що препарати фолієвої кислоти – це профілактика вад розвитку нервної трубки у плода. Вони необхідні у першому триместрі, перші 12-14 тижнів. Також слід приймати фолієву кислоту за 3 місяці до планованої вагітності.

Потрібно виключити харчові продукти, які є мікробіологічно небезпечними. Це незрілі м’які білі сири, сирі яйця, термічно не до кінця оброблене м’ясо. Тобто те, що може викликати розвиток сальмонельозу, токсоплазмозу.

Те, що стосується морепродуктів і риби — вважається, що під час вагітності не рекомендуються такі жирні сорти риби, як тунець, бо вони трохи накопичують ртуть. А ось пікша, камбала, тріска – на здоров’я, скільки хочете. Тут має значення саме жирність риби.

Обов’язково у раціоні повинні бути продукти, що містять залізо. Це нежирні сорти червоного м’яса, яловичини. Дуже корисне м’ясо індички. Сважається, що індички взагалі не хворіють на сальмонельоз.

Зменшуємо вміст кухонної солі. Зовсім трохи її можна вживати на день, особливо на 2-3 триместрі вагітності. Про фастфуд, алкоголь, жирну, гостру і змажену їжу не може бути мови, тому що це навантаження на печінку. Всі системи організму пристосовуються до вагітності, тому не будемо їх навантажувати. Там і так росте дитина, а ми викликаємо збій компенсаторних механізмів, потім розвиваються ускладнення вагітності, набряки, тиск і т.д.

Вегетаріанці можуть вживати соєві продукти під час вагітності, фасоль, гриби, тобто рослинний білок.

Солодке. В останні роки звернули увагу, що народжується багато великих дітей. На цю тему проводились дослідження. Перша причина – неправильне харчування. У зв’язку з цим дуже багато випадків розвитку гестаційного цукрового діабету, тобто цукрового діабету, який розвивається тільки у вагітних. Це велике навантаження на підшлункову залозу. І виходить, що зловживання сладким — один із факторів розвитку гестаційного діабету. Вагітна не винна ні в якому разі голодувати, можна з’їсти трохи сладкого, але необхідно це все потім потратити. З’їла — треба пройтися, прогулятися, це треба робити щодня. Як мінімум, 30-40 хвилин на день. Але не швидким кроком.

Фрукті – будь ласка, гарні яблука, груші, банані. Кавуні не рекомендуються через їхню високу калорійність. Апельсини краще вживати з обережністю, бо вони можуть викликати аллергію, а потім і діатез у дитини. Тобто все в міру.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!