Простий спосіб зробити їжу з високим вмістом жирів або вуглеводів більш корисною для здоров’я
Додаючи спеції в їжу, що містить велику кількість жирів і вуглеводів, ви знижуєте її шкідливий вплив на здоров’я. Такі висновки зробили фахівців з Університету штату Пенсільванія (США).
Одна з ключових особливостей висококалорійної їжі, через які вона вредна, це те, що її вживання провокує запальну реакцію в організмі. Під дією хронічного запалення людина починає посилено накопичувати лишній вагу, а також стає схильна до підвищеного ризику розвитку серцево-судинних захворювань та раку.
Золотий стандарт — це, звичайно, забезпечення людей здоровішим харчуванням, фізичні вправи, і, як наслідок, зниження ваги. Але ці поведінкові зміни складні та вимагають години. Ми хотіли з’ясувати, чи дасть позитивний ефект додавання в їжу суміші звичних спецій, — заявила Конні Роджерс, одна з авторів дослідження.
Корисні прянощі
У ході експерименту вчені використовували суміш базиліка, лаврового листа, чорного перцю, кориці, коріандру, зірі, імбіру, орегано, петрушки, червоного перцю, розмарину, чебрецю та куркуми. У дослідженні взяли участь 12 добровольців у віку від 40 до 65 років. Більшість із них мали проблеми із надмірною вагою.
Шкірний з учасників протягом трьох днів випробував три варіанти вживання висококалорійної їжі: без спецій зовсім, з додаванням двох грамів спецій, з додаванням шести грамів спецій. Після шкірного експериментального обіду учасники чотири рази здавали дах, щоби вчені могли відстежити, як їжа сильно вплинула на маркери запалення в організмі.
Проаналізувавши дані, дослідники виявили, що кількість запальних цитокінів найбільше зменшилася після приймання їжі, що містить шість грамів спецій. Це близько однієї чайної ложки сухих спецій або однієї столової, якщо частину трав (базилік, петрушка, чебрець, орегано) використовувати свіжими.
Якщо вам подобаються спеції, вони можуть стати способом зробити їжу з високим вмістом жирів або вуглеводів більш корисною для здоров’я. Ми не можемо сказати, чи відповідальна за це одна чи кілька прянощів зокрема, але вивчена нами суміш справила позитивний ефект, — резюмує результати роботи Конні Роджерс.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!