Ви постійно відчуваєте голод? Набрали вагу, незважаючи на зменшення кількості калорій? Або, можливо, в останній годині ви помітили, що з вашим желудком щось не так? Якщо ви відповідали ствердно хоча б на один із цих питань, то, можливо, рівень цукру у вашій крові високий, передає sutura.org.ua

Багато хто помилково думає, що «високий сахар» можливий тільки у людей, що страждають на діабет. Насправді, сахар може підвищитися від певних продуктів харчування, і мова йде не тільки про конфети, газовану воду та торти. Особливу опасность представляє підвищений рівень цукру, який зберігає свої позиції протягом тривалого часу. Це може призвести до діабету та інших проблем зі здоров’ям. Знання симптомів підвищеного цукру в крові допоможе вам зробити необхідні кроки, які будуть тримати цукор під контролем.

Які причини підвищеного цукру в крові?

Їх може бути кілька:

погане харчування;

відсутність регулярних фізичних вправ;

стресс;

певні проблеми зі здоров’ям;

прийом деяких лікарських засобів.

Які симптоми підвищеного рівня цукру в крові?

Підвищений рівень цукру в крові – не завжди ознака діабету. Це лише один із симптомів цукрового діабету. Насправді, людина, яка зазнає гіперглікемію (підвищений вміст цукру в крові), може не відчувати жодних симптомів взагалі.

Тим щонайменше, ці симптоми можуть свідчити про підвищений рівень цукру:

підвищена жажда;

сухість у роті;

постійне відчуття голоду;

часті січовипускання, у т. ч. вночі;

сухість/свербіж шкіри;

втома протягом дня;

складність у концентрації уваги;

швидкий набір ваги;

рецидивуючі інфекції;

неясний зір;

імпотенція;

повільне загоювання порізів та ран;

проблеми з нервною системою;

проблеми з шлунком.

Список продуктів харчування з низьким глікемічним індексом для зменшення симптомів високого цукру в крові

Після вживання в їжу продуктів, що містять вуглеводи, рівень цукру в крові підвищується. У відповідь на це в організмі здорового людини виробляється певна кількість інсуліну, відповідального за перетворення цукру на енергію. Швидкість, з якою продукт харчування підвищує рівень цукру в крові, називається глікемічним індексом (ГІ). Шкала глікемічного індексу складається з 100 одиниць, де 0 – мінімум, 100 – максимум. Чим вищий цей індекс, тим швидше засвоюється продукт.

Їжа з високим ГІ швидко перетравлюється і засвоюється, що призводить до помітного колівання рівня цукру в крові. Натомість, їжа з низьким ГІ повільно перетравлюється і засвоюється, що сприяє поступовому піднесенню рівня цукру в крові.

Перевагу потрібно віддавати продуктам із низьким ГІ. Вуглеводи з продуктів з низьким ГІ перетворюються в енергію рівномірно, і ми встигаємо її витратити. А вуглеводи з продуктів з високим ГІ, наоборот, засвоюються дуже швидко, тому організм частина з них перетворює на енергію, а іншу запасає у вигляді жирів.

Список продуктів з ГІ

Замінивши продукти з високим ГІ на їжу з низьким або помірним ГІ, ви зробите перший крок на шляху до зниження рівня цукру. Нижче представлені продукти з високим, помірним та низьким значенням глікемічного індексу.

Високий глікемічний індекс = 70+ (перестати вживати).

Середній глікемічний індекс = 55-69+ (вживати з обережністю).

Низький глікемічний індекс = 0-54 (вживати по максимуму).