Регулярне вживання змаженої курки збільшує ризик ранньої смерті
Дослідники оцінили раціон 106 966 жінок віком від 50 до 79 років. Вчені звертали увагу на те, як часто жінки їли різні смажені продукти, включаючи курку, рибу, картопля фрі, чіпси.
Дослідження тривало 18 років. За цю годину померло 31 588 жінок, 8 358 з них через проблеми з серцем.
«Ми знаємо, що споживання змаженої їжі є дуже поширеним явищем у всьому світі. На жаль, ми дуже мало знаємо про довгострокове вплив вживання змаженої їжі на здоров’я», — каже Вей Бао, доцент кафедри епідеміології в Університеті Айова та провідний автор дослідження.
Вчені довели, що регулярне вживання змаженої їжі пов’язане із підвищеним ризиком смерті. Зокрема, у тих, хто їв одну або кілька порцій змаженої їжі на день, ризик ранньої смерті зростає на 8%. Щоденне вживання змаженої курки підвищує ризик смерті на 13%.
Жінки, які їли більше змаженої їжі, частіше були молодими, мали нижчий дохід та гіршу освіту. Вони також частіше курили, менше займалися спортом і в цілому менше дотримувалися здорової дієти.
«Скорочення споживання змажених продуктів, особливо змаженої курки та змаженої риби, може мати клінічно значуще вплив на спектр громадського охорони здоров’я», — розповіли вчені.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!