Коли починаються проблеми з печінкою, вони дають про себе знати не болі, а лише неприємною вагою у правому боці. Вся справа в тому, що в цьому органі немає нервних закінчень, тому розпізнати процес руйнування печінки на ранній стадії досить важко. Саме тому так важливо регулярно проводити очищення печінки та її відновлення, в тому числі народними засобами.

Часто можна зустріти рекомендації проводити очищення печінки за допомогою вівсяного киселю. Готується він так: засипаємо овес разом із лушпинням у емальований посуд, заливаємо холодною водою і нагріваємо на повільному вогні. До кипіння не доводимо, а чекаємо, щоби зерна повністю просочилися водою і розбухнули. Як тільки це відбудеться, знімаємо овес із вогню і настоюємо протягом 3 годин, після чого протираємо крізь сито до стану однорідної кашки. Її слід вживати щодня вранці як повноцінне блюдо. Додавати у вівсяний кисіль цукор і сіль не можна.

Дуже корисним для печінки є і комбінований очищаючий настій з вівса та шиповника. Він робить сприятливий вплив на цілий ряд органів, в тому числі, крім печінки, і на селезінку, підшлункову залозу, а також лімфатичну систему. Цей настій добре розчиняє оксалатні каміння у почках, виводить пісок, а також допомагає позбутися від солей, які відкладаються у суглобах. Деякі намагаються впливати за його допомогою і на каміння в печінці, але тут він, на жаль, не такий ефективний.

Для приготування настою беремо 1 склянку неочищених зерен вівса (можна взяти і очищені, якщо інших немає, головне, щоб це були не пластівці), промиваємо теплою водою та висипаємо на дно емальованої каструлі. Туди ж додаємо 2 ст. ложки березових бруньок (неважливо, сухих чи свіжих) і стільки ж подрібненого листя брусниці, які можуть бути і сушеними, і свіжими. Заливаємо суміш 2 літрами кропу, даємо настоятися протягом доби і проціджуємо.

Потім готуємо відвар із 1 склянки плодів шиповника і 1 склянки води. Коли він закипити, в нього додаємо по 2 ст. ложки подрібненого споришу та кукурудзяних рилець, все разом кип’ятимо протягом 15 хвилин на помірному вогні. Даємо відвару охолонути, проціджуємо його і змішуємо з вівсяним настоєм.

Зберігати ці домашні ліки слід у холодильнику, переважно у посуді з темного стекла.

Приймаємо засіб у теплому вигляді 3 рази на день за наступною схемою: першого дня випиваємо по 50 г суміші за півгодини до їди, другого дня порцію вдвічі збільшуємо, а починаючи з третього дня п’ємо по 150 гр.

Сам курс лікування триває 10 днів, після чого робимо двотижневий перерву. В принципі, 2-3 курсів для очищення печінки цілком достатньо.

Для посилення ефекту рекомендується на період лікування дотримуватися вегетаріанської дієти.