Нове дослідження показало, що простий аналіз крові на бактериї в кишечнику може бути в змозі передбачити серйозний ризик серцевих проблем і навіть смерть у пацієнтів, які потрапили у відділення невідкладної допомоги із болем у грудях. Таким чином, лікарі зможуть допомогти пацієнтам, які мають цей ризик підвищений, передає sutura.org.ua

Вчені, що беруть участь у дослідженні, опублікованому на цьому тижні в журналі European Heart, виявили, що вимірювання рівнів молекули, відомої як триметиламін N-оксид (TMAO), який виробляється кишковими бактеріями з компонентів червоного м’яса, яєць і молочних продуктів у крові, може дати лікарям швидкий та надійний спосіб оцінки ризику основних проблем серця або смерті у пацієнтів.

У дослідженні під керівництвом Томаса Люшера, професор кардіології в Університеті Цюріха, Швейцарія, йдеться, що рівень TMAO може передбачити ризик не тільки в короткостроковій перспективі (протягом перших 30 днів після візиту до лікарні), але і ризик смерті в довгостроковій перспективі – до семи років. тому.

Раніше було відомо, що більш високі рівні TMAO можуть передбачити ризик тромбозу (згустків крові), але нові дані припускають, що вони є маркером для передбачення серйозних проблем із серцем або смерть у здорових людей, які йдуть у лікарні з можливими проблемами серця, такими як стенокардія чи перший сердечний напад.

“Ми виявили, що пацієнти з більш високим рівнем TMAO були більш схильні відчувати значні негативні серцево-судинні проблеми протягом 30 днів, шести місяців і семи років після прийому в лікарні”, – сказав Люшера в заяві.

Отримані дані свідчать про те, що пацієнти можуть бути в змозі зменшити свій ризик, намагаючись знизити рівень TMAO двома можливими способами: змінюючи свій раціон, сидячи на середньоморській дієті, або вживати спеціальні ліки, які заважають TMAO вироблятися в організмі.