Підлийте-но маслечка у свої колеса!, передає sutura.org.ua

Хочете полегшити біль при артриті? Або навіть вилікувати незапущену його форму? Деякі рослинні олії можуть відмінно вам допомогти зменшити симптоми і біль при ревматоїдному артриті. Ми готові вас навчити, як правильно «підливати олії у вогонь».

«Споживання корисних олій може полегшити симптоми артриту.»— говорити Вазим Світ, доктор, ревматолог із Нью-Йорка. «Більшість випадків артриту пов’язані із запальним процесом. Беручи олії, які багаті на корисні жирні кислоти, зменшують запальні процеси в організмі, знижуючи при цьому як біль, так і саме запалення».

Ці олії є багатим джерелом омега-3 жирних кислот, які володіють протизапальними властивостями. Вони також мають значне кількість мононенасичених жирів, які рекомендується постійно для насичених жирів у тих людей, які мають артрит. Усі ці олії містять близько 120 калорій у столовій ложці, тому розумно дотримуватися ежеденного вжитку у кількості двох столових ложок. Але приготування таких олій для вживання може бути складним.

«Ми не хочемо, щоби масла руйнувалися при нагріванні до дуже високої температури, оскільки при цьому корисні компоненти можуть бути знищені. Дуже важливо те, як ви справляєтеся з приготуванням такої олії», — каже доктор Кім Ларсон.

Ось деякі поради при купівлі чи при готуванні за допомогою таких корисних олій.

Готуємо з оливковою олією

Оливкова олія класу «екстра вірджин» є чудовим джерелом фенольних протизапальних засобів, при цьому володіючи корисними антиоксидантами для серця. У дослідженні, опублікованому в лютому 2016 року в Європейському журналі харчування, дослідники виявили, що рацион, що включає оливкова олія «екстра вірджин», запобігає розвиток ревматоїдного артриту у мишей.

Такий раціон, з вмістом оливкової олії, допомагає контролювати нездорове кількість холестерину в організмі. «Тут менше насичених жирів, ніж у багатьох інших олій», – Каже доктор Ларсон. «І насичені жири можуть бути спусковим механізмом для багатьох людей з ревматоїдним артритом.».

Містить велику кількість мононенасичених для серця жирів, оливкова олія «екстра вірджин» менш кислотна, ніж чиста чи звичайна оливкова олія, і «екстра вірджин» має більш плідний аромат. Додайте оливкову олію у свої салати чи соуси, а також використовувати його при готуванні нескладних страв. Перед використанням олії, пам’ятайте, яку він має температуру при коптінні (високу чи низьку, при якій воно почне диміти чи руйнуватися).

Оскільки олія «екстра вірджин» має середню температуру диму, не використовуйте його у стравах, приготованих на сильному вогні. «Це означає, що на високих температурах олія починає втрачати свої корисні властивості – фенолі та антиоксиданти», — каже Ларсон.

Олія авокадо – протизапальну

Це багате на мононенасичені жири масло може знижувати рівень С-реактивного білка, який є індикатором запалення в крові, продовжує Ларсон. «Часто, коли у людини з ревматоїдним артритом виникає загострення, рівень С-реактивного білка просто злітає»— каже доктор Ларсон. «Але споживання олії авокадо може допомогти знизити його рівень».

Олія авокадо, як і оливкова, містить потужний антиоксидант – витамин Е. і легкий Освіжаючий аромат такого масла із зеленим відтінком, має також високу температуру копчення – тому його можна використовувати для приготування їжі. Це також чудово і корисно використовувати олію з хлібом або сирими овощами, заправляти ним салати, а також готувати печиво.

Олія канолі: корисна для серця і на всі випадки

Олія канолі – не одне з найкорисніших олій, як «екстра вірджин», але одне з корисних, враховуючи рівень вмісту мононенасичених і поліненасичених жирів. Це універсальна олія. Воно має корисні показники і більш високу температуру при готуванні – перетворюючись на універсальну кулінарну олію.

Його можна використовувати в різних кулінарних діях, а завдяки нейтральному смаку відмінно підходить для заправки салатів. «Це корисне і здорове масло, яке як показали результати, захищає від серцевих захворювань», каже Ларсон. Це важливо, оскільки ревматоїдний артрит може збільшувати ризик серцевих захворювань.

Олія волоського горіха

Якщо ви хочете зняти запалення і підвищити рівень свого здоров’я – використовуйте це делікатне та ароматне масло з висушених пресованих горіхів. За словами доктора Ларсона, олія волоського горіху містить більше омега-3 жирних кислот, ніж оливкова «екстра вірджин», і особливо має великий рівень омега-3 кислот, званих також альфа-ліноленова кислота, для підвищення здоров’я.

Майте на увазі, що цю олію краще не нагрівати або не використовувати при готуванні страв. Олія волоського горіха має свій особливий, багатий аромат, який урізноманітнює приготування різних страв. Спробуйте додати його у свої спагеті чи овочі, додавши при цьому кусочки курки чи креветок, на ваш смак.

Олія з рисових висівок для готування

Ця чудова олія може бути дуже корисною для людей, які страждають на артрит, говорить Ларсон. «Олія з рисових висівок містить два компоненти, які роблять його особливим: оризанол (блокує всмоктування холестерину) і токотрієнол (перетворюється на витамин Е – потужний антиоксидант)». Так як це легка олія, і вона не прилипає до їжі під час приготування.

І не забуваємо про старий і добрий риб’ячий жир!

Дві жирні кислоти, виявлені у риб’ячому жирі – ейкозапентаєнова та докозагексаєнова – чудово допомагають у боротьбі з ревматоїдним артритом, зазначає доктор Світ. «Риб’ячий жир, наприклад, жир тріски – дуже корисний як добавка від запалень і болю», пояснює він. Якщо ви хочете отримувати риб’ячий жир як добавку приймайте по 1-2 капсули на день, говорити доктор Амітава з Х’юстона. Але вживання свіжої риби – ще найкращий спосіб для отримання риб’ячого жиру в організм.

«Найкраще є різні види риби, що мешкають в океані, і містять низький рівень ртуті – як лосось», – Радити він. Найкраще запікати рибу, але не підсмажити. «Якщо ви змажете рибу, деякі елементи риб’ячого жиру можуть бути окислені. При такому результаті, ви не отримаєте всю корисність від споживання оздоровчих олій», — каже доктор Амітава.

Бажаємо вам здорових суглобів та приємного рослинно-маслового післясмаку!