Та поява печії може свідчити не лише про переїдання, а й про розвиток певних недуг, які вона супроводжує. Що робити, коли цей малоприємний симптом супроводжує будь-яке вживання їжі, навіть вівсянки?

“Якщо говорити про механізм формування такого симптому, це відбувається внаслідок утворення в шлунку надмірної кількості кислоти для травлення їжі, надлишок якої закидається у стравохід”, – пояснює Ольга Бідюк, завідувач гастроентерологічним відділенням міської лікарні.

У народі прийнято гасити печію содою, розведеною у кип’яченій воді. Медик каже, що це допомагає зняти неприємний симптом, але натомість завдає іншої шкоди. “Річ у тому, що в шлунку сода змішується зі соляною кислотою (яка виділяється організмом для травлення їжі), утворюючи дуже небезпечний за хімічним складом фактор, який пошкоджує слизову оболочку шлунка. – болі в шлунку”, – каже Ольга Бідюк.

У разі появи після святкового застілля печії медик радить одноразово вжити антацидний препарат (нормалізовує кислотність), і дискомфортне відчуття відразу зникне. І обов’язково слід перейти на харчування дрібними порціями. Слід також послабити ремень, аби живіт не зазнавав перетискань. “І не лягайте після того, як попоїли – горизонтальне положення також може провокувати затікання кислоти у стравохід”, – наголошує медик.

Але якщо такий симптом з’являється регулярно, обов’язково слід пройти обстеження.