Вчені з Washington State University у США з’ясували, що жирні кислоти Омега-3 зупиняють ріст злоякісних клітин. Дослідникам вдалося відкрити механізм, за допомогою якого жирні кислоти Омега-3 запобігають ріст і поширення злоякісних клітин. Це відкриття повністю суперечить результатам дослідження 2013 року, яке встановило, що жирні кислоти Омега-3, наоборот, збільшують ризик розвитку раку простати.

Автори нового дослідження вважають, що отримані ними результати вказують на шлях створення більш ефективних протиракових ліків. Вченим уже давно було відомо, що Омега-3 знижують запалення та мають антидіабетичні ефекти. Проте тепер встановлено, що риб’ячий жир ефективний і проти раку.

Працюючи з культурами клітин, взятих від опухолей передміхурової залози, вчені виявили, що жирні кислоти впливають на рецептори під назвою FFA4. Тільки замість стимуляції злоякісних клітин даний рецептор відіграє роль сигналу, який пригнічує їх ріст і поширення. Дослідники також установили, що ліки, які повторюють дію жирних кислот Омега-3, можуть працювати анітрохи не гірше, а може бути навіть і кращими у справі придушення ракових клітин.

Автори дослідження поки не знають, чи можна буде добитися подібного ефекту за рахунок прийому харчових добавок, на зразок тих, які містять риб’ячий жир. Тим більше, що деякі люди погано сприймають даний продукт. Дослідження тривають.