Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Ризик виникнення діабету від рису вищий, ніж від сладких газованих напоїв
Шкірна порція білого рису збільшує на 11% ризик розвитку діабету іншого типу. До такого висновку ще у 2012 році дійшли дослідники з Гарвардської школи громадського здоров’я, інформує sutura.org.ua
Вони зіставили дані семи досліджень, у яких брали участь понад 350 тисяч людей з усього світу віком до 22 років. Експерти вивчили раціон харчування учасників з Азії, США та Австралії.
Автори дослідження виявили зв’язок між споживанням білого рису та підвищенням ризику розвитку діабету, до того ж у азіатів цей зв’язок сильніший, ніж у населення на Заході.
Чому так вийшло? Білий рис — найпоширеніший тип рису, особливо в азіатських країнах, у яких його вживають у середньому три-чотири рази на день.
У західних країнах цей продукт є набагато менше, в основному один-два рази на тиждень. Наразі кількість хворих на діабет в Азії становить близько 200 млн осіб.
“У азіатів більшою мірою немає надмірної ваги, але вони хворіють так само і навіть більше, ніж американці”, – розповіла професор Токіо Женьєн Куї.
Одним із факторів поширення діабету в країнах Азії є висока тривалість життя. Простіше кажучи, чим довше людина живе, тим більше у неї в організмі виявляється хвороба.
Білий рис, порівняно з коричневим, має більш низький вміст питних речовин, у тому числі клітковини та магнію, які якраз і захищають від діабету.
В одній порції рису міститься щонайменше вдвічі більше вуглеводів, ніж у одній банці Coca-Cola.
Крім того, білий рис володіє високим глікемічним індексом (ГІ). Після вживання продуктів з високим ГІ різко підвищується рівень цукру в крові, що з часом може призвести до розвитку діабету.
Дієтологи радять любителям ролів і рисової каші обмежитися однією-двома порціями на тиждень або перейти на страви з коричневого рису, який, як з’ясувалося, наоборот, знижує вірогідність виникнення цієї недуги. На відміну від свого «білого побратима» він не проходить очищування та обробку, зберігаючи всі витамини і мікроелементи, а головне, клітковину, завдяки якій цей продукт засвоюється медленно, не викликаючи різких стрибків цукру в крові.
Обов’язково прислухайтеся до думки експертів! Будьте здорові!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!