Відмовляючись від жирів, люди часто компенсують їх недолік інших небезпечних продуктів. До того ж сердечники нерідко думає, що одні таблетки досить і дієту можна не дотримуватися. Це фатальна помилка – правильне харчування не менш важливо, ніж пігулки. Причому потрібно вміти поєднувати багато корисних продуктів, оскільки запити у серця і судин чималі.

Перша страва

Вуглеводи. Мало хто знає, що продукти з цими речовинами можуть збільшувати в крові вміст холестерину та жирів. Так улаштований наш організм: він вміє робити жир з різних речовин, особливо добре для цього підходять ті вуглеводи, які легко засвоюються організмом – швидко всмоктуються в кров з кишечника. Корисні лише вуглеводи, що засвоюються насилу. Їх можна знайти в продуктах, зроблених без добавки цукру та крахмалю і які не пройшли крізь сито харчових технологій. А найкращі вуглеводи – у продуктах з цілісних зерен. Вони реально захищають серце та судини. Такі зерна – просто джерело витаминів, мінералів, антиоксидантів та харчових волокон.

Самі волокна бують двох видів – нерозчинні (переважно клітковина) та розчинні. Останні навіть перешкоджають засвоєнню холестерину в кишечнику, знижують у крові жирів та сахар. Але в харчуванні нам потрібні обидва види волокон.

Жирі. Ризик серцево-судинних захворювань збільшують лише два типи жирів – тверді і так звані транс-жири. Перша – природна, вони містяться у м’ясі, птиці та твердій пальмовій олії. Транс-жири – практично штучні, це серйозно перероблені рідкі рослинні олії, які зробили твердими. У чистому вигляді у продаж вони майже не надходять, але харчова промисловість користується ними щосили. Вони часто містяться в маргаринах та готових продуктах, ховаючись за термінами «гідрогенізовані» та «гідрогенізовані» жири, що завжди вказують у складі на етикетці. Інші типи жирів для серця та сосудів корисні, але тільки в помірній кількості. При надлишку вони сприяють розвитку ожиріння, а отже, шкодять судинам.

Гарнір

холестерин. Багато продуктів з холестерином одночасно багаті та небезпечні твердими жирами. Але серед них є і справжні скарбниці, що приховує масу корисних речовин, нейтралізує шкідливий вплив. Наприклад, яйце. Не випадково сьогодні обмеження на них знято, і найсуворіші рекомендації дозволяють з’їдати 6 яєць на тиждень. Стриманість у їх вживанні потрібна лише сердечникам.

Вітаміні. Аскорбінова кислота послаблює запалення у судинах. Особливо корисна для курців та любителів жирного. Вітамін Е зменшує запалення в судинах, завжди супутнє атеросклерозу, і перешкоджає утворенню тромбів. Нестача вітамінів групи В і фолієвої кислоти збільшує ризик атеросклерозу. Причому всі серйозні та авторитетні медичні організації підкреслюють, що витамини потрібно отримувати з продуктів, а не з таблеток.

Мінералі Шкода натрію добре відомо, а від продукти, в яких його багато, знайомі набагато гірше (див. рисунок). Калій – антагоніст натрію, він попереджає гіпертонію (високий тиск) та інсульти. Магній захищає не тільки від хвороб серця та гіпертонії, але ще зменшує сахар у крові та зміцнює імунітет. Кальцій теж позитивно впливає на тиск, а у жінок у віку знижує ризик інфарктів.

Десерт

Корисні речовини рослинного походження. Назви у них дуже непроста, і навряд чи їх все потрібно запам’ятовувати, а ось дізнатися про багаті ними дари природи можна за кольором: такі речовини надає яскрава забарвлення овочі, фрукти та ягоди. І майже всі ці речовини працюють на два фронти. По-перше, послаблюють запалення в судинах, по-друге, багато хто з них надають ще якесь специфічне вплив – перешкоджають утворенню тромбів, утворення холестерину, відкладенню ліпідів… не з пігулок.

Допомагає серцю:

Омега-3 жири: жирна риба (лосось, сардині, оселедець, форель, тунець), волоські горіхи, олія з насіння льону, ріпаку чи сої.

Мононенасичені жири: рапсова, оливкова та арахісова олія.

Поліненасичені жири: соняшникова, кукурудзяна та овочева олія.

Цілісні зерна злаків: хліб, сухі сніданки та інші продукти з цільних зерен.

Розчинні харчові волокна: бобові, геркулес, сочевиця, яблука, груші, багато овочів.

Нерозчинні харчові волокна: висівки, цільні зерна, шкірка овочів та фруктів.

Вітамін Е: цільні зерна, рослинні олії, креветки, орехи, спаржа.

Вітамін С: всі цитрусові, ківі, земляниця, брокколі, цвітна капуста, перець.

Фолат: фрукти (включаючи цитрусові), зелені овочі.

Вітамін B6: цільні зерна, банані, м’ясо, горіхи, арахіс, бобові.

Вітамін B12: риба, свійський птах, м’ясо, яйця, молочні продукти.

Каротиноїди: помаранчові, жовті, червоні, зелені фрукти та овочі (окрім цитрусових).

Фітонутрієнти: овочі, фрукти, соя та інші бобові, цільні зерна, яєчні жовтки.

Калій: банані, цитрусові, овочі, картопля.

Магній: фрукти та овочі, цільні зерна, риба та морепродукти, орехи, бобові.

Кальцій: молочні продукти, рибні консерви з кістками, миндаль, зелені овочі.

Небезпечні для серця:

Насичені жири: жири в м’ясі та в інших органах м’ясні тварин, яєчні жовтки, молочний жир, куряча шкіра, картопля фрі та іншої змащень фастфуд, пальмовий та пальмоядрова олія та олія інших тропічних рослин.

Транс-жири: гідрогенізовані жири у багатьох продуктах та маргарині; багато продуктів у фритюрі та фастфуд – пончики, тістечка, кондитерські вироби, крекери та закуски на ходу.

Холестерин: печінка та інші органи м’ясних тварин, жовтки, жири у м’ясі, куряча шкіра, молочні жири (. Олія, вершки і т д.).

Натрій: сіль, соєвий соус, супи (сухі, у кубиках, банках), готові приправи для перших та інших страв, соління, ковбасні вироби та сири, фастфуд, закуски на ходу типу чіпсів.

Фруктоза: солодкі продукти та напої, що містять т.з. високофруктозний кукурудзяний сироп (див. у складі продукту).

Сахар: цукор і продукти з ним.