Серцева ягода. У чому користь боярину і в чому шкода

Головна / unsorted / Серцева ягода. У чому користь боярину і в чому шкода

Глід – ягода забута, а шкода. Упродовж останніх десятиліть стало заведено вживати її тільки у вигляді настоянки. А краще їсти саме в живому вигляді. Ягоди володіють полівітамінною дією: у них маса витаминів та мікроелементів.

У традиційної медицини плоди боярину застосовувалися при серцебитті, безсонні як у вигляді препаратів, так і у свіжому вигляді, а також у вигляді муки, приготовленої з висушених та розмелених плодів. Крім того, глід має протисклеротичні властивості, показані людям з аритмією — він відновлює нормальний сердечний ритм. У Європі XIX століття ці плоди вважалися незамінним засобом для сердечників і назначалися у випадках, коли інші ліки не допомагали. Ще одна важлива властивість ягід боярину: він здатний знижувати тиск. Всі ці якості показані людям похилого віку. Нарешті, глід має спазмолітичні властивості, вибірково розширюючи коронарні судини та судини головного мозку. Це дозволяє спрямовано використовувати рослину для покращення постачання кислородом міокарда та нейронів головного мозку. Однак при вживанні все ж таки слід дотримуватися обережності й міри. У день максимальна доза свіжих ягід повинна становити не більше однієї склянки. При цьому потрібно враховувати, що ягоди бувають різні: великі, дрібні. Якщо великі, їх слід з’їдати менше. Ще треба мати на увазі, що ця ягода має послаблюючу дію через вміст пектинів.

Передозування може загрожувати сильним зниженням тиску Особливо це важливо знати людям зі зниженим артеріальним тиском.

Крім свіжих ягід глід можна вживати у вигляді киселю, компоту. Дозування ті ж – склянка, максимум півтори на день. Також добре з болота робити варення. Але щоб цілющі властивості збереглися, слід його не переварювати. А для кращого збереження додавати лимонну кислоту і тримати готовий продукт у холодильнику.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!