Що буде, якщо не мити овочі та фрукти з магазину
Чи потрібно мити продукти з магазину і як це правильно робити.
Для чого потрібно мити овочі та фрукти
Кишкові захворювання можуть бути викликані патогенними мікробами, що знаходяться на фруктах та овочах.
Людині, яка споживає інфіковані продукти, може знадобитися медична допомога та госпіталізація. На магазинній продукції можуть виявитися бактериї лістерії, кишкової палички та сальмонелі. Це відбувається через неправильне зберігання чи транспортування. Також причиною захворювань можуть стати вируси, які поширюються контактним шляхом і передаються від людини до людини через предмети та продукти в магазинах. Лікарі рекомендують ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням.
Візуального огляду недостатньо, щоб переконатися у чистоті придбаних товарів. Відсутність видимих слідів бруду на плодах не гарантує, що на них немає потенційно шкідливих для людини патогенів. Овочі та фрукти проходять через велику кількість людей — виробників, збирачів, персонал магазину. Це також створює додаткову ймовірність загрязнення.
Чим небезпечні брудні продукти
Існує два основних ризики вживання в їжу немиті фрукти та овочі: бактериальне загрязнення та пестициди.
Удобрення та засоби від шкідників допомагають фермерам вирощувати великі обсяги продукції. При цьому хімікати, у разі потрапляння в організм, несуть багато ризиків для здоров’я людини. Для людей, які не страждають будь-якими хворобами, незначне потрапляння в організм бактерій разом з продуктами не викликає жодних проблем. Але для людини з хронічними захворюваннями органів травлення це може стати пусковим механізмом для їх загострення. Також до великого ризику схильні люди з імунодефіцитом, для яких зустріч із патогенними вирусами та бактеріями може викликати негативні наслідки для здоров’я.
Не завжди достатньо просто вимити овочі чи фрукти перед вживанням. У деяких випадках хвороботворні мікроорганізми потрапляють усередину плоду. Тому слід уникнути покупки продуктів з видимими пошкодженнями і викидати їх, якщо вони вже вами куплені.
Як треба мити овочі та фрукти
Багато продуктів можна просто промивати проточною водою. Цього буде цілком достатньо, щоб позбутися від більшості наявних на поверхні плодів бактерий. Продукти перед тим як прибрати в холодильник, слід висушити. Надлишкова волога може бути додатковим розсадником хвороботворних мікроорганізмів. Вологі продукти будуть швидше псуватися і почати гнити. З цієї ж причини не всі продукти слід мити відразу, приходячи додому з торгового центру, ринку або магазину.
Найкраще цю процедуру зробити безпосередньо перед тим, як готувати їх.
Немає потреби при митті використовувати додаткові засоби. Мило, гелі для миття посуду та інші речовини можуть залишитися на пористій поверхні продуктів. Потрапляючи в організм, вони здатні дратувати слизову оболочку шлунка і кишечника, викликати алергічні реакції та отруєння.
Якщо продукти сильно забруднені, наприклад на коренеплодах залишився ґрунт, помийте їх у холодній воді з використанням м’якої щітки або губки. Це дозволить очистити поверхню овочів, не пошкодивши її.
Також слід мити фрукти перед вживанням, навіть якщо їх потрібно буде очистити від шкірки. Бактерії з апельсинів, мандаринів та інших цитрусових можуть потрапити на м’якуш плоду.
Поради як краще мити овочі та фрукти:
- Мийте овочі та фрукти під проточною водою;
- Мийте продукти, перш ніж очистити їх від шкірки;
- Використовуйте щітку або губку для миття овочів;
- Видаляйте пошкоджені ділянки плодів перед вживанням у їжу;
- Сушіть продукти перед тим як прибрати в холодильник;
- Зберігайте швидкопсувні продукти у прохолодному місці;
- Використовуйте окремі обробні дошки для овочів та м’яса;
- Використовуйте окремий посуд для зберігання овочів та фруктів;
Як правильно мити фрукти
Для тривалого зберігання деякі фрукти, наприклад яблука, покриваються спеціальним воском. Щоб позбутися від нього, помийте плоди під проточною водою з використанням м’якої щітки або губки.
Цитрусові можна мити у теплій воді або ошпарити кропом. Це не зашкодити їхній щільній шкірці і видалити консерванти, що знаходяться на поверхні.
Виноград розділіть на невеликі грона. Після миття дайте воді стікати і просушити.
Нерівну поверхню ананаса варто мити з використанням щітки. Попередньо не видаляйте листя. Це краще зробити після миття.
Баштанні культури-арбузи та дині – перед вживанням замочіть на 30-60 хвилин у холодній воді.
Як правильно мити овочі
Коренеплоди ретельно очищайте від слідів землі.
У цибулі зріжте залишки кореневої системи та очистіть її від лушпиння. Потім промийте під проточною водою.
З білокачанної капусти видалити верхні листки. Вони можуть бути не тільки брудні, а й мляві.
З цвітної капусти видалити ножем потемнілі ділянки. Вимийте її у холодній воді.
Зелень поважно огляньте, видалити мляві й засохлі листки. Промийте у холодній воді.
Мийте продукти перед вживанням
Якщо ви купуєте овочі та фрукти із запасом, не поспішайте їх мити відразу ж.
Це краще зробити безпосередньо перед тим, як приготувати їх. Річ у тім, що на їх поверхні є речовини, що виконують роль захисної кулі. При його видаленні продукт швидко псуватиметься. Краще прибрати плоди у темне та прохолодне місце. Попередньо дістаньте їх з пакета, так як може утворитися конденсат, через поліетилен він не випарується. Надлишкова волога сприяє швидкому гнинню овочів. Тому слід викласти в ящики з перфорацією або ґратами, застеливши дно папером.
Ягоди теж слід мити безпосередньо перед вживанням. Вимиті полуниця, голубика, жінка досить швидко зіпсуються, якщо ви не плануєте їх використовувати в їжу відразу.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!