Що їсти осенью, щоб отримати всі необхідні витамини

Одних тільки ударних доз аскорбінової кислоти мало, інформує sutura.org.ua

Як правильно вживати мінеральні добавки, щоб марно не витратити гроші та не нашкодити здоров’ю, не купувати витамини та “аскорбінки”, а покращувати здоров’я продуктами, які дарує осінній урожай?

Провітамін А

Вітамін А є у тваринній їжі, а рослини містять його попередник — провітамін А. Він може накопичуватися в нашому організмі і не бути токсичним, на відміну від високих доз витамину А. й обліпихою. Пам’ятайте, що для засвоєння цього провітаміну потрібні жири та термічна обробка, тому тыквовий суп зі сметаною — краще осіннє рішення.

Вітамін Е

Панує побутова думка, що витамин Е вирішити всі складнощі зі вільнорадикальними процесами, старінням, безпліддям та наслідками куріння. Він справді є потужним антиоксидантом, але приймати його додатково не обов’язково. Вітаміну Е багато у соняшниковій олії, волоських горіхах і насінні.

Вітамін D

Це ще один важливий жиророзчинний витамин, який потрібний для правильного обміну кальцію, здоров’я кишечника та адекватної роботи імунної системи. На місті його не знайти, хіба що на ринку біля відділу домашньої птиці. Ми споживаємо витамин D у складі тваринної їжі, як яйця, печінка, жирна риба, а також створюємо його самі з холестерину.

Вітамін С

Ударні дози аскорбінової кислоти не можуть розв’язувати питання стійкості до інфекційних хвороб. Але якщо вам бракує цього витамину, то чекайте на часті застуди та легке утворення синців і в’ялу шкіру. Найкращими осінніми джерелами витамину С є обліпиха, червоний сладкий та гострий перець та броколі, приготовлена ​​в пароварці. На обліпиху зверніть особливу увагу. У 100 г обліпихи в 15 разів більше витамину С, ніж в апельсинах, а також високий вміст цинку, магнію, залізу, і практично всі витамини. Зробіть зараз пюре з ягід обліпихи і порційно заморозьте, щоб усю зиму пити гарячий ароматний помаранчевий витаминний напій.

Фолієва кислота

Найкраще, що ви можете з’їсти осенью, щоб отримати потрібну дозу фолієвої кислоти, це шпинат та броколі. Варто готувати капусту в пароварці, мікрохвильовій печі або робити з неї суп. Якщо її просто відварювати у воді, то все корисне, що в ній є, залишитися у воді.

Вітамін В1

Без тіаміну ми неспокійні та напружені. На щастя, осіннє меню, нам його щедро пропонує: печена картопля у мундирі, гарбуз, кукурудзяна крупа (тобто банош) та пшоно. Українським фермерам та власникам міст варто поважно подивитись у бік сої, адже її погоні та молоді боби (едамамі) мають найвищий вміст витамину В1.

Вітамін В2

Рибофлавін або витамин В2 осенью краще шукати не в аптеці, а на базарі чи в лісі — у білих грибах та шпинаті.

Вітамін В6

Найкраще його шукати у тваринній їжі, а не на місті: у яловичій та курячій печінці та яйцях. А серед рослин ним багатий нут, чи турецький горох, з якого роблять хумус і фалафель. Сухий нут недорого коштує, і є справді цінним джерелом витаминів, клітковини та амінокислот.

Вітамін В12

Без цього витамину може відчуватись “туман у голові” і наступити анемія, якщо у двох словах. На щастя, ми накопичуємо В12 про запас. На жаль, у овочах його не знайти — але можна скористатися тим, що ріжуть птаха на зиму. Найвищий вміст В12 у печінці, серці, а також м’ясі й сирі.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!