1. Сухі завтраки

Діти дуже люблять різні пластівці в сахарній глазурі та шоколадні кульки, люблять і дорослі, бо це швидко та зручно – налив молока та завтрак готовий. Але наскільки він корисний?

Американські вчені вважають, що в готових сухих завтраках практично немає корисних речовин, зате в надлишку. Фахівці перевірили понад 80 популярних марок зернових пластівців і дійшли висновку, що вміст цукру в порції медових пластівців – 56% від загальної ваги продукту в пачці, передає sutura.org.ua

Прекрасною альтернативою сухих сніданків стануть каші. Якщо дитина не є поціновувачем цього блюда, побалуйте його домашньою гранолою. Вам знадобляться орехи, насіння, сухофрукти, мед. Все це потрібно змішати та запікати в духовці.

2. Сирі овочі та фрукти

Про користь фруктів і овочів ніхто не сперечається, але чи варто їсти грубу клітковину вранці – це питання. Справа в тому, що вона дратує слизову шлунку, через що можуть виникнути болі, тяжкість і здуття живота.

Відмовлятися від яблука чи персика на завтрак не варто, найправильніше буде додати кусочки фруктів у кашу або дати їх дитині після основного прийому їжі. Важливе правило: грушу, цитрусові та банані не потрібно давати дитині, у якої ще не було ані крихти у роті. У груші багато клітковини, тому є її краще за годину-дві після завтраку.

3. Йогурт

Йогурт та інші кисломолочні продукти краще залишити на вечір, тому що вранці вони не принесуть бажаної користі. Справа в тому, що, наприклад, у йогурті, містяться живі бактерії, які нормалізують кишкову мікрофлору та допомагають переварюванню надходити в організм їжі. Якщо йогурт з’їсти натощак, то ці бактерії швидко потраплятимуть в агресивну кислу среду шлунка і загинуть, не встигнувши дістатися до кишечника.

4. Сірні продукти

Під це визначення потрапляють різні солодкі сирні маси та сирні сирки. Вміст корисного сиру в них незначна, зате підсилювачів смаку і цукру додано з лишком.

Сирний сирок можна дати дитині в якості десерту після основного прийому їжі, але як повноцінний завтрак він не підійде.

5. Свіжа випічка

Гарячі булочки і хліб на голодний шлунок шкодять травленню. Свіжа випічка призводить до підвищеного газоутворення, здуття та тяжкості в шлунку. Краще запропонувати дитині булочку на полуденок, якщо він любить побалуватися пляшками.

6. Бутерброді

Закоханий для дорослих та дітей завтрак на швидку руку. З сиром, ковбасою, з олією – здається, бутерброди можна приготувати з чого завгодно. Але це не найкращий варіант завтраку.

Канадські вчені з’ясували, що висока калорійність бутербродів з шинкою та сиром ускладнює роботу кровеносної системи. З роками це призводить до нарощування жиру на стінках артерій. Таким чином, вчені прийшли до висновку, що любителі бутербродів ризикують захворіти на атеросклероз.