У ній «проживають» і головні вартові нашого імунітету. Наше самопочуття безпосередньо залежить від здоров’я крові. А на її якість впливає наш спосіб життя, зокрема харчування, інформує sutura.org.ua

Кров, як і інші структури організму, складається із клітин. Життя клітини швидкоплинне, як життя бабочки-одноденки, — вони постійно оновлюються, організм постійно будує нові. З чого? А з тих поживних речовин, які ми йому постачаємо з їжею. Він розщеплює з’їдене нами до найпростіших елементів, з потрібних виробляє клітини, непотрібні викидає. Це в ідеалі.

Насправді ж організму часто важко розщепити продукти до елементарних складових, і в налагодженій системі виникають збої. Наприклад, з погано пережованої їжі важко засвоюються вуглеводи, а надлишок тваринних жирів, цукру та випічки з рафінованої муки несе в собі більше продуктів розпаду, ніж корисних речовин. Результат очевидний: дах недостатньо живити органи та тканини, шлаки накопичуються в жировій кулі або на стінках сосудів. Загалом хорошого мало. То як треба харчуватися, щоб наша кров вчасно і в потрібних дозах доставляла до клітин кисень, щоб вона не була в’язкою, мала правильний склад?

Згущення крові

Коли в організмі бракує рідини, кров стає в’язкою, її подорож тілом проходить тяжко. Яке тут повноцінне харчування клітин та органів, якщо транспортна функція порушена! Людина наче здорова, але її постійно долає сонливість, вона швидко втомлюється, і все частіше її підводитиме пам’ять — значить, є над чим задуматися. Щоб цього не відбувалося, потрібно випивати не менше 8 склянок рідини на день, але не лише. Важливо також не відмовляти собі у рослинній їжі, яка вміє утримувати рідину в організмі.

Традиція починати трапезу із салатів зі свіжих овочів дуже правильна! До речі, і фрукти, і овочі краще їсти перед їжею чи між їжею, а не на десерт — так вони краще переварюються, а значить, принесуть більше користі.

Розчинники та загустці крові

Розріджують дах: сьомга, інжир, чеснок, лимони, апельсині, оливки, каштани, свекла, гранаті, імбир.

Згущують дах: алкоголь, сахар, гречка, глід, жирне м’ясо, консерви, копченості, газовані напої, банані, картопля.

5 продуктів для здоров’я крові:

Виноград

Дуже добрий при анемії, та й просто при хронічній втомі. У ньому міститься фолієва кислота, без якої не засвоюються настільки цінні для еритроцитів залізо, а також витамин С, витамини групи В, органічні кислоти та багато вуглеводів.

Обережно: при ожирінні та цукровому діабеті краще вибрати інший спосіб оздоровлення крові. Не рекомендують його і при схильності до діареї, виразці шлунка та хронічних змін у легенях.

Морква

Вона виводить із клітин крові токсині, активізує процеси внутрішньоклітинного відновлення та підвищує вміст антиоксидантів у крові, знижуючи тим самим ризик розвитку онкологічних захворювань. Що дивно, нові хімічні сполуки-антиоксиданти утворюються у моркві під час теплової обробки.

Обережно: не перестарайтеся. Інакше печінка не впорається з надлишками каротину, що міститься у моркві, можуть навіть пожовтіти ступні та долоні. При загостренні виразки та запаленні тонкої кишки моркву краще зовсім виключити.

Яблука

У яблуках всіх вітамінів та мікроелементів потроху. Зате вони містять речовини, які допомагають засвоювати залізо з інших джерел. Ще в них є кальцій, який нам потрібний для нормального згортання крові. Ось чого в яблуках багато, то це пектинів — полісахаридів, які знижують рівень холестерину у крові.

Обережно : при підвищеній кислотності вибирайте солодкі сорти яблук

Буряк

Вітаміні групи В, солі заліза, фолієва кислота просто спеціальний кров’яний коренеплід. Також буряк нормалізує кровообіг, зміцнює стінки судин та активно запобігає склеротичним явищам. Якщо три-чотири рази на день пити по півсклянки бурякового соку, змішаного з медом, можна вилікувати залізодефіцитну анемію без ліків.

Обережно: сік повинен відстояти години зо три в холодильнику, щоб пропали речовини, здатні викликати спазм сосудів. Буряк під забороною при нирковокам’яній хворобі або почечній недостатності. При запальних захворюваннях ШКТ дуже обережно!

Печінка

У печінці корисних речовин більше, ніж у м’ясі, причому всі вони чудово засвоюються, у тому числі і залізо. Печінка покращує згортання крові і не дає утворюватися тромбам (за рахунок вмісту гепарину та кальцію), кладе на обидві лопатки анемію (залізо та фолієва кислота тут у парі), має протизапальні властивості (бо в ній є мідь). Але готувати її потрібно швидко — інакше більшу частину корисного буде втрачено.

Обережно : людям у роках не варто надто налягати на страви з печінки У ній дуже багато білка та речовин, які можуть спровокувати появу подагри.

Інформація, подана у цій статті, призначена виключно для ознайомлювальних цілей і не розглядається як заміна професійної медичної консультації, діагнозу чи лікування.

Автор не рекомендує самостійно лікуватися або використовувати недоведені методи лікування. Нагадаю, що звернення до лікаря та дотримання рекомендацій доказової медицини є єдиним вірним рішенням у боротьбі з різними захворюваннями.