Постарайтеся уникати споживання напівфабрикатів та сладких газованих напоїв, оскільки кислоти, що містяться в них, перешкоджають засвоєнню кальцію та шкідливі для здоров’я наших кісток.

Чому не засвоюється нашим організмом кальцій?

Якщо у нас, у жінок, і є якась загальна очевидна проблема зі здоров’ям, то це, безсумнівно, втрата кальцію. Такі фактори, як остеопороз, неправильне харчування, генетична схильність, відповідальні за те, що певна кількість цього важливого мінералу не засвоюється нашим організмом або ж кальцій просто «вимивається».

І якщо ви думаєте, що кальцій потрібний тільки для наших кісток і зубів, то дуже помиляєтеся, адже насправді оновлюється ключовим елементом при виконанні організмом різних своїх функцій. Так що він справді незамінний!

Кальцій потрібен для коректної роботи серця, для полегшення передачі нервних імпульсів, для синтезу гормонів і взагалі для кожної клітинки нашого тіла.

Але що ж, у такому випадку, ми можемо зробити, щоб допомогти своєму організму краще засвоювати кальцій і не втрачати його?

Як ви, напевно, знаєте, іноді буває недостатньо просто збільшити кількість споживаних молочних продуктів та овочів, тому що у довгостроковій перспективі через метаболічних факторів кальцій все одно виведеться з організму через січу.

Але не хвилюйтеся. Сьогодні в нашій статті ми дамо вам кілька корисних порад, як можна утримати цей важливий мінерал у своєму тілі та насолоджуватися високою якістю життя.

Фактори, через які ми втрачаємо кальцій

Якщо ми запитаємо собі, з якої причини кальцій виходитиме з нашого організму, то перше, що спадає нам на думку, буде остеопороз.

Адже в житті кожної жінки настає цей складний, перехідний момент — менопауза — коли тіло вже не може виробляти таку кількість кальцію, як раніше.

Так ми починаємо втрачати цей дорогоцінний мінерал, хоча наш організм все ще потребує виконання своїх функцій, і недоотримуючи його, починає забирати з кісткових тканин та суглобів (стегнових, колінних і т. д.).

Звідси часті переломи, болі та інші поширені проблеми.

Але не тільки генетика у відповіді за те, що рано чи пізно ми страждатимемо від остеопорозу, є й інші фактори, які слід мати на увазі:

1. Раціон з високим вмістом жирів

Це практично неминуче. Навіть не усвідомлюючи цього, ми включаємо до свого раціону величезну кількість жирів (різних типів), які сильно ускладнюють засвоєння кальцію нашим організмом.

Іноді ми намагаємося купити собі не просто йогурт, а збагачений кальцієм, але потім в обід з’їдаємо печиво, м’ясо та інші жири якого вимивають щойно надійшов кальцій, не даючи йому потрапити в кісткові тканини.

Тому намагайтеся все-таки підтримувати належний баланс у своїй дієті і не зловживайте насиченими жирами (а по можливості зведіть їх споживання до мінімуму).

2. Збалансоване споживання білків

Білки просто необхідні для того, щоб кальцій «осів» у нашому тілі і не вимився разом із січою.

І тим не менше слід бути обережними, щоб не перестаратися з їх споживанням, тому що надлишкове кількість білків в організмі також призводить до втрати кальцію.

Так що намагайтеся підтримувати баланс і тут і вибирати в першу чергу ті білки, які містяться в овочах. Що ж до білків тваринного походження, то перевагу слід віддавати пісному м’ясу (курка, індичка) і рибі.

3. Спосіб приготування їжі

Можливо, одного разу ви вирішите приготувати шпинат або зробити салат з водорослями, бо ці продукти багаті на кальцій. Ви піддасте їх тепловій обробці і все ж таки будете впевнені, що дбаєте про здоров’я своїх костей.

Але, на жаль, це не так. Приготовлені на сильному вогні продукти або розведені у воді, втрачають велику частину всіх своїх мінералів.

Яке рішення? Поживати завжди, коли це можливо, продукти свіжими і в сирому вигляді, особливо коли йдеться про овочі.

4. Дієта з високим вмістом кислот

Кава, цукор, солодкі напої, напівфабрикати або дуже гостра їжа з великою кількістю спецій, солодощі та ін. сильно підкислюють наш організм, внаслідок чого кальцій не засвоюється.

З цієї причини бажано дотримуватися лужного раціону, повірте, ви відразу помітите значне поліпшення самопочуття.

Ключові моменти для утримання кальцію в своєму організмі

Скажімо “так” витамину D

А знаєте, що люди, які живуть у країнах з дуже влажним кліматом, як правило, страждають від дефіциту кальцію в організмі?

Це дійсно так, тому що їм не вистачає витамину D, який потрібний для нормального засвоєння кальцію і утримання його в тілі.

Звичайно, сьогодні можна купити різні молочні продукти, збагачені витамином D, але найкращий спосіб отримати його — це, без сумніву, сонце, ну і комплексні витамини, які продаються в аптеках.

Поговоріть зі своїм лікарем і з’ясуйте, чи вам потрібно приймати його додатково, чи ні.

Підтримання балансу між кальцієм та фосфором

На додаток до продуктів, що містять кальцій, нам необхідно також стежити і за достатньою кількістю фосфору, що надходить у наш організм.

Додайте у свій постійний список покупок

Артишок

Петрушка

Ізюм

Грибі

Курячі яйця (особливо жовток)

“Так” хлорофілу

Хлорофіл, мабуть, найкращий спосіб, щоб досягти адекватного засвоєння кальцію.

Його «зелена магія» сприяє багатьом метаболічним процесам, які дбають про здоров’я нашої печінки, допомагають синтезувати витамини і перешкоджають виведенню кальцію з організму через січу.

Так що не забувайте щодня приймати по 1 столовій ложці (10 г) хлорофілу, розведеної у склянці води (200 мл).

Збільшуємо споживання вітамінів А і С

Так, ці витамини допоможуть синтезувати кальцій і зберегти його в тілі. А ось найкращі фрукти та овочі для цього:

Апельсині

Лимоні

Манго

Ківі

Діня

Морква

Гарбуз

Перець

Капуста

І ще раз нагадуємо, що всі фрукти та овочі бажано споживати у сирому вигляді. Так ви точно зможете бути впевненими, що кальцій нікуди не дінеться в процесі їх приготування.