Ріпчастий лук — один із найпопулярніших овочів. Ми потроху додаємо її до різних страв – салатів, супів, гарячого. Однак мало хто їсть її часто й у сирому вигляді. А даремно, інформує sutura.org.ua

Занепокоєння з приводу з’їденої сирої цибулі зрозуміле. Багато хто намагається її уникати, тому що у цього овочів дійсно досить гострий смак, а інтенсивний запах потім може довго відчуватися. Проте, включаючи її регулярно у своє меню, ви можете отримати масу плюсів для здоров’я.

Найпростіше додавати сирий лук у страви з іншими овочами — так вони трохи пом’якшають її смак. Насправді її можна поєднувати з будь-яким продуктом, який вам подобається, — наприклад, із хлібом чи м’ясом. Суть у того, щоб з’їдати на день по одній цибуліні, можна навіть невелику. З практичних міркувань краще робити це ввечері.

Експерти назвали 7 причин, для чого їсти сирий лук щодня?

Ви будете краще спати

Лук багатий амінокислотою L-триптофан — вона діє як натуральний заспокійливий засіб. Крім того, регулярне вживання цибулі знижує рівень стресу, що дуже сильно впливає на якість сну.

Добре впливає на травлення і запобігає закрепам

Лук — добрий джерело клітковини, яка допомагає впоратися із закрепами. Цей популярний овоч також покращує травлення, забезпечуючи ваш організм пребіотиками.

Ви можете схуднути

У сирій цибулі дуже мало калорій — на 100 г всього 40 ккал, але при цьому вона дає відчуття насичення. При регулярному вживанні це може змусити вас зменшити кількість з’їдених за день калорій.

А ось якщо ви будете його пасерувати чи змажити в олії, на тваринному жирі, то на низьку калорійність не особливо розраховуйте. До речі, цей овоч ще належить до продуктів із низьким глікемічним індексом — 10-15.

Ваша шкіра, волосся і нігті будуть мати кращий вигляд

Завдяки витаминам, мінералам та антиоксидантам у складі лук діє як “таблетка краси”. А сірка, що міститься в ній, зміцнює волосся та нігті.

Цибуля – це натуральна харчова добавка

Замість того щоб приймати витамини та мінералі в таблетках, з’їдайте по одній цибуліні. Вона здатна забезпечити вас витаминами А, В, С, К, Е, а також сіркою, цинком, магнієм, фтором, фолієвою кислотою, залізом, калієм, кальцієм та кремнієм.

Ви потратите менше грошей на їжу

Лук — один із найдоступніших і найдешевших овочів. Якщо будете частіше вибирати її, то подбаєте не лише про своє здоров’я, а й про гаманець.

Ви знизите ризик багатьох серйозних захворювань

Дослідження підтверджують, що вживання в їжу лука може захистити від раку товстої кишки та шлунка, а також від хвороб серця. Вона також знижує рівень поганого холестерину, регулює рівень цукру в крові, корисна для здоров’я кісток, що особливо важливо для жінок у період постменопаузи.

Що світліша — то гостріша

Під час купівлі ріпчастої цибулі треба звертати увагу на її зовнішній вигляд:

  • поверхня лукуліні має бути сухою;
  • лушпиння без плям та механічних пошкоджень;
  • у ділянці корінців — без ознак цвілі та грудок землі;
  • аромат у лука має бути слабким і не їдким.

І якщо ви любите гостріше, беріть світліший лук.

Водночас важливо знати, що червоний лук зберігається менше, ніж білий або золотистий. Загалом же можна зберігати луки, як і чеснок, — сплетеними та підвішеними у сухому поміщенні за кімнатної температури. Якщо так неудобно, трохи підсушіть лук, а потім покладіть його в ящик чи кошик із гарною вентиляцією.

Кому не можна їсти лук

Як розповіли лікарі-гастроентерологи, лук вважається гіпоалергенним продуктом — алергічні реакції на нього бувають дуже рідко.

Однак у цибулі теж є протипоказання. Так, від неї радять відмовитися людям, у яких є проблеми з травленням. Це пов’язано з тим, що в цибулі багато ефірних олій, фруктових кислот і речовин, що стимулюють травлення. Тому свіжа цибуля під забороною для тих, хто страждає:

  • на гострий панкреатит або загострення хронічного процесу;
  • гастритом із підвищеною кислотністю;
  • виразковою хворобою з частими загостреннями;
  • синдромом подразненого кишечника, колитом.

З обережністю лікарі радять вживати лук також гіпертонікам і тим, хто страждає на тромбози вен. Але у вареному й тушкованому вигляді, а також у невеликій кількості лук можна вживати навіть цим людям.