Якщо ви є прихильником здорового способу життя, та ретельно слідкуйте за тим, що їсте, то ви напевно чули про антиоксиданти. Це речовини, які позитивно впливають на здоров’я: допомагають боротися з багатьма недугами і продовжують нашу життя. Але що таке антиоксиданти? Де містяться ці речовини, і як вони працюють? Відповіді на ці та деякі інші запитання ви знайдете у цій статті.

Всім нам відомо, що кисень, який потрапляє до нашого організму з повітрям, проникає в дах і розноситься до кожної клітини по всьому організму. На жаль, крім користі кисень може надавати шкоди нашому організму. У деяких випадках продуктами окислення у наших клітинах стають вільні радикалі – високореактівні молекули, які здатні руйнувати білкові молекули ДНК. Вільним радикалам приписують безліч захворювань, які можуть відбуватися в нашому організмі, в тому числі онкологічні. Антиоксиданти здатні вступати в реакції зі вільними радикалами, нейтралізуючи їх згубну дію на організм.

Варто відзначити, що антиоксиданти можуть синтезуватися в нашому організмі, а також надходити ззовні, наприклад, деякі витамини і мікроелементи. Останнім часом на упаковках готових продуктів все частіше можна побачити напис: “Містити антиоксиданти”. Проте чи всі ми знаємо про них? Повальна мода на антиоксиданти породила безліч трошки і неправдивих тверджень про ці біологічно активні речовини. Давайте відокремимо зерно від полови, і дізнаємося правду про антиоксиданти.

МІФ №1: ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ МІСТЬ ДУЖЕ МАЛО АНТИОКСИДАНТІВ. Це свого роду “напівміф”. Насправді все залежить від того, яку саме їжу ви віддаєте перевагу. У рафінованій їжі та фаст-фуді антиоксидантів дійсно міститься дуже мало. Тому якщо ви харчуєтеся в основному цим, то ніякого толку не буде. Гарними джерелами антиоксидантів є сира рослинна їжа, печінка, морепродукти, червоне вино, ягоди.

МІФ №2: ВСІ АНТИОКСИДАНТИ ДІЮТЬ ОДНАКОВО. Це не так. По суті, шкірна молекула, яка захищає клітину від окислення, є антиоксидантом. На сьогоднішній день відомо більше 8 тисяч таких сполук, і всі вони діють по-різному. Наприклад, витамин С і витамин Е, будучи антиоксидантами, виконують зовсім різні функції. Варто відзначити, що і вільні радикалі теж бувають різні. І зі шкірним типом вільних радикалів найкраще справляється певний тип антиоксидантів. Деякі антиоксиданти здатні виконувати свою функцію лише за визначених (специфічних умов).

МІФ №3: АНТИОКСИДАНТІ МІСЦЯТЬСЯ ЛИШЕ У ФРУКТАХ І ОВОЧАХ. Слід зазначити, що до недавньої години навіть у наукових колах існувала думка про те, що антиоксиданти містяться тільки в овочах та фруктах. Проте недавні дослідження показали, що багаті на антиоксиданти практично всі рослинні продукти. Тобто, і бобові, і зернові, і горіхи, і насіння містять у собі велику кількість антиоксидантів. Таке поширене поширення антиоксидантів серед рослинного світу пояснюється тим, що у самих рослинах ці молекули виконують захисні функції, допомагаючи рослині боротися зі шкідниками та ультрафіолетовим випромінюванням.

МІФ № 4: НАТУРАЛЬНІ АНТИОКСИДАНТИ МОЖНА ЗАМІНІТИ СИНТЕТИЧНИМИ. Дійсно, у деяких випадках синтетичні антиоксиданти надають позитивну дію на організм. Наприклад, вживання деяких вітамінів з антиоксидантними властивостями здатне викликати терапевтичний ефект. У той же час варто зазначити, що синтетичні речовини за своїми властивостями поки що занадто далеко від їх природних побратимів. На жаль, технології поки що не досягли такого рівня, щоб досягти абсолютної ідентичності випускаються біологічно активних речовин з їх природними аналогами. Тому намагайтеся отримувати антиоксиданти з продуктів харчування. Збагатіть свій раціон рослинними продуктами, і результат не заставить собі довго чекати.

МІФ № 5: ВІЛЬНІ РАДИКАЛІ – НАЙЛЮТІШІ ВРАГИ ОРГАНІЗМУ. Як це не парадоксально, але це твердження не зовсім вірно. Виявляється, вільні радикалі використовуються нашим організмом для боротьби з бактеріями. Так, недавні дослідження показали, що клітини організму здатні “стріляти” вільними радикалами за бактериями, руйнуючи цілісність останніх. Шкодити організму надлишок вільних радикалів. І щоб цього не допустити, потрібно харчуватися їжею, багатою на антиоксиданти.