Що таке глютен і чи шкідливий він для здоров’я

Головна / unsorted / Що таке глютен і чи шкідливий він для здоров’я

Вікторія Бекхем, Джессіка Альба та Гвінет Пелтроу відмовилися від глютену, кількість відміток #glutenfree в інстаграм сягає мільйонів, а у 2019 році одні тільки жителі США купили безглютенових продуктів на миллиарди доларів.

А ще 20 років тому багато хто і слова такого не знав. Що ж це новий враг для здоров’я? Чи світ захопив черговий маркетинговий міф?

Що таке глютен?

Це білок, який міститься у злакових та продуктах, з них зроблених: у хлібі, макаронах, випічці, пиві, кашах тощо. Його також можна знайти у приправах, готових соусах, йогуртах та навіть у помаді. Глютен схожий на клей, тому його додають у продукти, щоб покращити їхню консистенцію і вид. За цю властивість його так і називають – клейковина.

Без глютену у багатьох продуктів сильно скоротився б термін придатності, булочки не були б такими легкими та нижніми, а ще вся випічка б сильно кришилася. Однак, при всіх своїх плюсах, глютен може «склеювати» і вміст желудка, ускладнювати його роботу і викликати сильну харчову алергію.

Значить, він таки шкідливий?

Офіційні дослідження поки що не підтвердили його шкоду для людей без алергії. Глютен небезпечний лише тим, хто страждає на целіакію, непереносність клейковини.

Деякі лікарі заявляють, що людський організм недостатньо добре пристосований до перетравлювання зернових, а пшениця, яку ми їмо дуже сильно відрізняється від тієї, що була раніше. Через селекцію концентрація клейковини стала дуже великою, і тепер завдає шкоди. Але знову ж таки, поки що в цій позиції немає доказової бази.

А як зрозуміти, що в мене непереносність?

Целіакія зустрічається у 1% дорослих людей. Сважається, що це генетичне захворювання, таке саме, як непереносність лактози. Якщо у ваших батьків є целіакія, можливо, вона передалася і вам. В цьому випадку вас можуть мучити хронічні здуття, постійні діареї, блідий стілець з різким запахом та інші розлади травлення. При алергії на глютен можуть з’явитися головні болі, випадання волосся та зниження імунітету.

Симптоматика досить розпливчаста, тому хвороба може навіть і не здогадуватися про непереносність. Але є простий спосіб перевірити собі: відмовтеся від клейковини на кілька днів, а потім поверніть її до раціону.

Якщо глютенові продукти викличуть проблеми із травленням, зверніться до лікаря, щоб пройти медичний тест на целіакію.

Якщо лікар скаже відмовитися від глютену, як я буду харчуватися?

Насамперед, доведеться прискіпливо читати склад продуктів у супермаркеті. Мовлення, зазначене на упаковці, як текстурований або гідролізований рослинний білок — це і є клейковина. Ринок безглютенових продуктів сильно виріс за останні роки, тому особливих обмежень ви не відчуєте: можна знайти навіть каші та макарони без глютену.

М’ясо, яйця, рис, бобі, орехи, фрукти, овочі, продукти з натурального молока – все це і багато іншого теж залишиться у вашому меню.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!