Що таке глутамат натрію — шкідливий він чи ні, та його вплив на організм людини
Глутамат натрію – поширена харчова добавка. Люди жаліються, що від неї болить голова, обличчя може ставати червоним і набряклим, посилюється серцебиття, виникає нудота і слабкість. З’ясовуємо, чи дійсно глутамат натрію настільки шкідливий.
Де міститься глутамат натрію і як він впливає на організм
Глутамат натрію – це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається у чіпсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах та курячому бульйоні. Саме глутамат підсилює смак і запах цих продуктів, а також наше бажання їх з’їсти. Глутамат природно присутній у традиційних азіатських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі “умами”, п’ятий смак, крім сладкого, солоного, кислого та гіркого.
Численні дослідження показали, що від глутамату натрію справді може бути погано, але лише чутливим до нього людям. Загалом він безпечний у досить високих дозах, адже організм самостійно створює глутамінову кислоту.
Глутамінова кислота також є одним з найпоширеніших нейромедіаторів у мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але глутамінова кислота у великій кількості не є корисною для мозку. Дослідження показали, що коли її надміру – нейрони починають гинути.
Це не означає, що продукти з глутаматом натрієм створять потенційно шкідливі перешкоди мозку. Адже глутамінова кислота, споживана у складі їжі, до неї не надходить. Ми можемо їсти багато продуктів з глутаматом, але вони не потраплятимуть у центральну нервову систему, бо не долають бар’єр між кров’ю та мозком. Мозок сам утворює цей нейромедіатор у потрібній кількості.
Як надмірне споживання глутамату натрію шкодити здоров’ю
Глутамат натрію, а точніше його надмірне споживання може завдати шкоди здоров’ю.
Він є у складі так званої “сміттєвої-їжі” – у чіпсах, сухариках або заварних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів чи необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з нею отримуємо — калорії та інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще.
Глутамат натрію в їжі — це вільний глутамат, не пов’язаний із білками. Він швидше проникає до даху, тому його концентрація різко зростає. Через виникнення таких піків, чутливим людям може стати погано. Натомість, природний глутамат їжі, який є у помідорах, грибах чи курятині, пов’язаний з білками. Він проникає у дах поступово без різкого зростання.
Ще одна опасность – вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нірок, серця та сосудів. Тому людям із серцево-судинними хворобами слід уникати не тільки солоної їжі, але і всього, що має багато натрію, у тому числі глутамату натрію.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!