Тема інтервального голодування суперечить багатьом загальноприйнятим на сьогодні правилам здорового харчування. Стандартно вважається, що для того, щоб схуднути, потрібно їсти часто, регулярно і невеликими порціями. Але на практиці це твердження часто не працює, і ті, хто не зміг скинути вагу за допомогою дієт, пробують інші методи, зокрема і інтервальне голодування. Що це таке, чи не вредно це для здоров’я і як навчитися їсти 1-2 рази на день, інформує sutura.org.ua

Що таке інтервальне голодування

Інтервальне голодування — сучасний підхід до організації харчування, при якому акцент робиться не на об’ємі та вигляді страв та продуктів, а годині прийому їжі.

Ви здивуєтеся, дізнавшись, що ви застосовували цю систему харчування всю свою життя. Якщо у вас завтрак о 9 ранку, обід о першій годині дня полуденок о 5 та ужині о 8 вечорі, то ви вже «голодуєте» 13 годин на день — у період нічного відпочинку. Проміжки між денними прийомами їжі не вважаються голодом, тому що в шлунку в цей час перетравлюється їжа.

Інтервал від завтраку до вечора називається фазою харчування, а від останнього вечірнього і до першого денного прийому їжі – фазою голоду. Інтервальне голодування передбачає їхнє чергування.

Залежно від тривалості фази харчування та фази голоду існує кілька варіантів інтервального голодування.

Схема “8 на 16 або 10 на 14”

Найпростіший, комфортніший і ефективніший з усіх типів інтервального голодування — відмова від першого прийому їжі. Багато людей одразу після ранкового пробудження їсти не хочуть, проте змушують собі снідати через силу, впливаючи на громадську думку, що так треба, обід буде нескоро.

Пропуск завтраку підійде тим, хто працює з 8 до 17 години. Прокинувшись рано, вони поспішають, для їжі немає ні години, ні апетиту. Можна вранці обмежитися склянкою води з лимоном. Прийшовши на роботу або до навчального закладу, людина потрапляє у вір подій, і думати про їжу йому ніколи. До полудня обстановка стає спокійнішою, настав час повноцінно пообідати.

Таким чином, ви вперше приймаєте їжу близько 12 години дня, а в останній — о 8-й вечора. Виходить, що фаза харчування триватиме 8 годин, а фаза голодування — 16. Початківцям можна дотримуватися схеми 10 на 14. Одні люди природно прокидаються о 5 ранку, інші — о 11. Для «жайворонків» відмова від завтраку може бути скрутною. Їм зручніше пропускати вечерю і раніше лягати спати. «Совам» краще не їсти вранці.

Режим дня людини зі стандартним робочим днем ​​буде виглядати так: при виключенні завтраку вам буде зручно після приходу з роботи приготувати їжу для сім’ї і щільно поїсти самому. Якщо ви легко встаєте рано, то щоб не боротися зі соблазном увечері повечеряти, краще готуйте вранці.

Голодування за день

Тим, хто працює по змінах, підійде метод голодування за день. Такий вид харчування можна застосовувати у двох варіантах.

  • М’який. Один день ви харчуєтеся як завжди, а протягом наступного — вживаєте їжу, що містить не більше 300 калорій. Далі схема повторюється. Зручно поєднувати «розвантажувальні» дні з робітниками — можна взяти з собою на службу для легкого перекушування, наприклад, яблука.
  • Жорсткий. Чергування дня нормального харчування та дня повного голоду. Досить складний метод.

Голодування 1 або 2 дні на тиждень

Ця варіація нагадує попередню. Метод для досвідчених: не так просто витримати 24 години без їжі. Наприклад, ви повечеряли о 8 вечора цієї середи і нічого не їсте до 8 вечора четверга. Потім, за бажанням, ви голодуєте з вечора суботи до вечора неділі. Готуйте їжу для сім’ї на ці дні заздалегідь, тому що буде важко під час готування нічого не з’їсти.

Спрощений варіант: двічі на тиждень улаштовуйте собі дні обмеженого харчування, вживаючи до 600 калорій. Іншими словами, 5 днів на тиждень їжте нормально, а решта 2 – тільки, наприклад, фрукти або овочі.

Палеодієта

За цієї методики людина голодує вдень, а ввечері з’їдає всю норму їжі. Інтервал харчування становить близько 4 годин, а вікно голоду – 20 годин. Особливість дієти полягає в тому, що для вечірнього прийому потрібно підбирати найбільш питательні та висококалорійні продукти.

Наприклад, ви проводите день на роботі без їжі. Прийшовши додому о 6 годині вечора, готуєте їжу, кормите сім’ю і наїдаєтеся досхочу самі. О 22 годині вечеряєте і лягайте спати.

Протипоказання до інтервального голодування

Інтервальне голодування – ефективний спосіб схуднення, але не всім можна його практикувати. Не застосовуйте цю систему під час вагітності або грудного вигодовування. Також інтервальне голодування протипоказане людям, у яких виявлено:

  • захворювання органів травлення;
  • цукровий діабет;
  • артеріальна гіпотонія.

У кожного з варіантів інтервального голодування є свої переваги та недоліки. Вибирайте з них той, який підходить вашому способу життя та біологічним ритмам.