Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Що вам потрібно знати про здоров’я печінки? 7 важливих питань
Ви впевнені, що почуваєте, якщо з вами щось не в порядку? Для багатьох захворювань це справді так, але печінка – зовсім інша справа. Це один із найважливіших внутрішніх органів, захворювання якого можуть дуже довго протікати безсимптомно. Печінка виконує близько 500 різних функцій в організмі, у тому числі бере участь у перетравленні їжі, вироблення життєво важливих білків і виводить токсини.
Лікарі б’ють на сполох: вважається, що у шкірного п’ятого дорослого можуть бути початкові проблеми з печінкою. Статистика говорити сама за себе: за останні сорок років кількість захворювань печінки у всьому світі зросла майже у 4 рази, і навіть 20-річні сьогодні перебувають у групі ризику.
Болі печінки лікарі часто називають тихим вбивцею та часниковою бомбою. Іноді може пройти кілька років, перш ніж людина відчує перші симптоми, але дуже часто до цього часу пошкодження вже надто серйозні. На щастя, печінка має воістину унікальну здатність до регенерації, і в багатьох випадках можливість для відновлення є навіть при дуже серйозній зміні. Отже, ось що вам варто знати.
1. Я НЕ П’Ю АЛКОГОЛЬ. ЗНАЧИТИ, МЕНІ НЕ ПОТРІБНО хвилюватися через ЗДОРОВ’Я ПЕЧІНКИ?
Багато хто впевнений, що головний враг печінки – алкоголь. Це справді так: якщо ви зловживаєте спиртним, то основний удар приймає печінка. Але в сучасному світі алкогольні напитки – далеко не єдина загроза. Ожиріння теж значно підвищує ризик, а з огляду на те, що майже 25% дорослих людей у світі страждають від лишньої ваги, ситуація досить серйозна. Серед інших факторів – підвищений холестерин, гіпертонія, діабет 2 типу, резистентність до інсуліну, вірусний гепатит.
2. ТАК ЩО Ж ПРОВОКУЄ ЗМІНІ У ПЕЧІНЦІ?
Як правило, проблеми починаються, коли печінка надто перевантажена. У нормі цей орган містить мінімальне кількість жиру або не містить його зовсім, але якщо людина зловживає алкоголем і отримує з їжею занадто багато калорій, то жир починає відкладатися у клітинах печінки. Жир поступово накопичується, провокуючи запальні процеси у клітинах, при цьому жодних явних симптомів людина не відчує. Згодом здорові клітини печінки заміщуються рубцевою тканиною, що призводить до цирозу. А коли здорових клітин залишається занадто мало і вони перестають справлятися зі своїми функціями, печінка відмовляє.
3. ЧОМУ ЧОЛОВІК НЕ ВІДЧУВАЄ НІЯКИХ СИМПТОМІВ?
У печінки немає нервних закінчень, через це людина не відчуває болю доти, доки пошкодження не стають дуже серйозними. Формування рубцевої тканини (фіброз) поступово порушує кровопостачання печінки, через що вона перестає правильно функціонувати. Саме цей стан і називається цирозом. Багато пацієнтів багато років живуть із захворюваннями печінки, навіть не підозрюючи про це, а діагноз ставиться під час обстежень, які проводяться зовсім з іншого приводу. На ранніх стадіях єдині симптоми, які може відчувати людина, – це слабкість, втома, втрата апетиту. Але ці ознаки можуть говорити і про багато інших порушень.
4. ОСТАННІМ ГОДИНОМ Я п’яню НАМНОГО ШВИДШЕ, НІЖ РАНІШЕ. ОЗНАЧАЄ ЦЕ, ЩО Печінка ПРАЦЮЄ НЕПРАВИЛЬНО?
Зовсім не обов’язково. Багато людей зауважують, що з віком стають більш чутливими до впливу алкоголю. Справа в тому, що з часом в організмі обсяг м’язової маси знижується, вміст жиру збільшується, а води стає менше. Це означає, що концентрація алкоголю в крові підвищується, і ви п’яніші швидше від меншої кількості. Печінка теж працює менш ефективно, а кількість ензимів, які відповідають за розщеплення алкоголю, знижується. Крім того, деякі дослідження доводять, що під час менопаузи чутливість до алкоголю може збільшуватися. У той же час похмілля може бути більш вираженим. Зневоднення (а це основна причина похмілля) більш ймовірно під час менопаузи, а значить навіть після пари бокалів вина ви можете прокинутися з головним болем.
5. ЩОБ Печінка БУЛА ЗДОРОВОГО, ПОТРІБНО ЗОВСІМ ВІДМОВИТИСЯ ВІД АЛКОГОЛЮ?
Це не обов’язково. Досить дотримуватися рекомендованих медиками норм. Печінка створена для того, щоб виводити з організму токсині, у тому числі й алкоголь. Але якщо ви звикли пити багато, то скорочення кількості алкоголю дасть практично моментальний ефект.
6. ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЩО Я У ГРУПІ РИЗИКУ?
Все просто. Підрахуйте, скільки алкоголю ви п’єте, і виміряйте об’єм талії. Якщо ви регулярно перевищуєте рекомендовану норму (2-3 порції на день і не більше 12 порцій на тиждень для жінок, 3-4 порції на день і не більше 21 порції на тиждень для чоловіків), ризик захворювань печінки зростає. Стандартна порція – це 100 мл вина або шампанського, або 285 мл пива, або 30 мл міцних напоїв. Якщо обсяг вашої талії більше 88 см (для чоловіків – 102 см), ризик теж зростає. Підвищений холестерин, гіпертонія, діабет 2 типу теж збільшують ймовірність захворювання. Але точно визначити, чи здорова ваша печінка і які ваші ризики, зможе визначити тільки лікар.
7. ЯК ПІДтримати здоров’я печінки?
Намагайтесь дотримуватися таких правил: щотижня 3-4 дні поспіль, коли ви не вживаєте алкоголь. Добре, коли ви хоча б раз на рік улаштовуєте детокс – місяць без алкоголю.
Не перевищуйте рекомендованих норм алкоголю! Спробуйте вести щоденник, щоб зрозуміти, скільки ви насправді п’єте.
Якщо у вас лишній вага, постарайтеся схуднути. Навіть зниження ваги на 5-10% значно зменшує ризики.
Включайте у режим дня регулярні фізичні навантаження. Це не тільки допоможе схуднути, та й дозволить нормалізувати рівень цукру в крові.
Якщо у вас є підозри, що ви могли заразитися вирусним гепатитом, попросіть лікаря направити вас на обстеження.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!