Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Що відбувається з їжею під дією мікрохвильовки, розповівши професор, завідувач кафедри харчових наук університету Вісконсіна
Будь-яка кулінарна обробка супроводжується деякою втратою нутрієнтів (втім, інші поживні речовини можуть стати більш доступними), тому важливо вибрати метод приготування або розігрівання їжі, який максимально зберігає поживність продуктів, інформує sutura.org.ua
Чи втрачають продукти харчову цінність при готуванні в мікрохвильовці?
Про те, що відбувається з їжею під дією мікрохвильовки, у свіжому коментарі CNN розповів професор Худобу А. Ранкін (Scott A. Rankin), завідувач кафедри харчових наук університету Вісконсіна (University of Wisconsin).
В загальних словах, фахівець стверджує, що хвилі мікрохвильової печі зазвичай мінімально впливають на вміст поживних речовин.
Він зазначив, що факторами, що знижують кількість питних речовин, є:
- годину (чим довше готування, тим більше втрачається);
- температура (більше спека – більше корисних речовин руйнується);
- кількість рідини (наприклад, чим більше води при варінні, тим більша ймовірність, що корисні речовини перейдуть у рідину).
Готування в мікрохвильовій печі засноване на реакції молекул води, що знаходиться в продуктах, на мікрохвильовому випромінюванні, однак вона не вимагає додаткового додавання води. Так, при варінні, наприклад, брокколі, вода забарвлюється у зелений колір, що говорити про те, що у воді опинилося багато корисних речовин, включаючи водорозчинні витамини.
Іншим вигідним відзнакою мікрохвильовки є те, що вона дозволяє більш рівномірно розігрівати їжу. У звичайній печі тепло в продукти надходить ззовні, що веде до перегріву їх зовнішніх шарів, що може спричинити розпад поживних речовин.
Мікрохвильова піч розігріває або готує їжу всього за кілька хвилин, що суттєво сприяє «виживанню» поживних речовин. «Швидкість відноситься до переваг готування у мікрохвильовій печі», – каже Ранкін.
Пропарювання в мікрохвильовці краще ніж занурення продуктів безпосередньо у воду.
«Можна використовувати спеціальний лоток для розпарювання або просто додати небагато води в миску для мікрохвильовки, накрити пластиком, залишивши відкритим один куточок для виходу повітря», – розповідає диетолог Уїтні Лінсенмейєр (Whitney Linsenmeyer), спікер Академії харчування та дієтології (Academy ).
Дослідженнями показано, що приготування та розігрівання у мікрохвильовій печі ведуть до більшого зневоднення їжі, ніж інші способи, але це не робить значного впливу на питну цінність продуктів, додавши Ранкін.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!