Що відбувається з організмом, якщо часто їсти насіння соняшнику

Головна / unsorted / Що відбувається з організмом, якщо часто їсти насіння соняшнику

Насіння — один із найпопулярніших снеків у нашій країні. Пакетик насіння допоможе підтримати бесіду, розважити гостей, супроводжувати перегляд фільму. Але будь-які ласощі добрі в міру, в тому числі і насіння соняшнику.

Лікарі-дієтологи нагадують про калорійність цього ласощів: у ста грамах насіння міститься понад 600 калорій! П’ятисотграмовий пакетик, який у будь-якому магазині стоїть на видному місці, містить таким чином 3 000 калорій! Це перевищує денну норму споживання калорій, навіть якщо ви нічого, крім вмісту цього пакетика, не вживатимете ні на завтрак, ні на обід, ні на вечерю.

Думаєте, складно побороти пів кіло насіння на день? Добровольці з контрольної групи, яка брала участь в експерименті у Лондонській дієтологічній клініці у 2016 році, споживали щодня протягом двох тижнів по 300 грамів насіння, доповнюючи ними раціон у 1 500 калорій. В результаті середня надбавка ваги в цій групі склала за 14 днів 1 200 грамів, враховуючи, що за достатньою руховою активністю випробовуваних докладно стежили дослідники. Пояснення просте: якщо організм не може використовувати отримані ним калорії, він зберігає їх у вигляді жиру. Потреба в калоріях залежить від декількох факторів, включаючи стать, вік і рівень активності. У середньому це від 1500 до 2000 калорій. І тут насіння може нанести неприємний удар за станом усіх систем організму.

Джоди Бреверман у дослідженні, присвяченому небезпеці надмірного споживання насіння соняшнику, наводити дані, отримані в результаті низки досліджень Американською кардіологічною асоціацією. Вони свідчать, що зловживання насінням (щодня більше 100 грамів) може викликати надлишок натрію в організмі, що тягне, крім лишньої ваги, серцево-судинні захворювання, порушення роботи серця, панкреатит, язву шлунку та інші серйозні неприємності зі здоров’ям. Насіння також служить джерелом насичених жирних кислот, а їх надлишок, своєю чергою, загрожує привести до стрибка рівня нездорового ліпопротеїну низької щільності або холестерину.

Вчені з Медичного центру Університету Вашингтона прирівнюють півсклянки насіння по калорійності до стограмової плитки шоколаду, а цілу склянку — до великої порції свинячого шашлику. Ще одна загроза для людини таїтися у здатності лушпиння насіння соняшнику абсорбувати важкі метали, зокрема кадмій, з ґрунту та повітря, куди ці отруйні речовини потрапляють з повітря, наповненого вихлопними газами та відходами промислових підприємств. Щоденне поповнення такими ядами всіх систем нашого організму може за пару років підірвати здоров’я навіть фізично міцного людини — у цьому випадку склянку отруєного насіння можна прирівняти до пачки цигарок.

У 150 г насіння соняшнику міститься близько 1,6 міліграма фосфору, що становить 232 відсотки від рекомендованого щоденного споживання. Ті ж 150 грамів насіння забезпечують 111 мікрограмів селену, що становить понад 200 відсотків від його рекомендованого щоденного споживання. А неконтрольоване споживання цих елементів дуже небезпечне. Фосфорна надмірність може призвести до надлишку кальцію та захворювань нірок, надлишок селену загрожує випаданням волосся, розшаруванням нігтів, висипаннями на шкірі, втомою, апатією та дратівливістю, а в особливо важких умовах навіть може закінчитися летальним результатом.

У завзятих любителів насіння неминуче псуються зуби — лушпиння завдає шкоди зубній емалі, якщо ви звикли лузати неочищене насіння. І в результаті ви гарантовано отримаєте карієс. Співаки та артисти, які піклуються про свої голосові зв’язки, не вживають насіння навіть у мінімальних кількостях: вважається, що насіння соняшнику дуже шкодять голосовим зв’язкам. Під сумнів поставлено (але не спростовано залишково) думку деяких лікарів, що насіння може стати причиною запалення апендиксу.

Тим часом багате здоровими жирами і гарним джерелом клітковини, білка, заліза, витамину Е і кількох витаминів групи В, насіння соняшнику може бути здоровим доповненням до раціону. Насіння соняшнику є багатим джерелом здорових моно- і поліненасичених жирів, які покращують здоров’я серця. Але краще вживати його не частіше за два рази на тиждень і не більше 100-150 грамів.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!