Сіль давно і міцно увійшла до щоденного раціону практично кожної людини планети. Ми воліємо смачну, яскраву їжу, яка активно дратує рецептори мови — і навіть не замислюємося про той шкоду, яку вона приносить всьому організму, інформує sutura.org.ua

Тим часом лікарі вже давно говорять про необхідність зменшити кількість щодня споживаної солі до необхідного мінімуму, який виглядає явно недостатнім для кухарів багатьох країн. То що саме відбувається з нашим тілом, коли вміст солі підвищується?

Навіщо потрібна сіль

Взагалі, сіль нашому тілу потрібна. Дивно починати статтю про вред продукту з його ж вихваляння — але це справді так. Головним інгредієнтом столової солі є натрій, який виступає регулятором кровотоку та тиску, що сприяє адекватному зв’язку між нервами та м’язами. Інший елемент столової солі, хлор, задіянь у травленні.

Чому шкідливо

Рідкісно людині вдається правильно підтримувати сольовий баланс в організмі, не прикладаючи до цього особливих зусиль. Велика частина людей щодня перевищує свою норму через преневажливе ставлення до дієти: напівфабрикати містять багато солі, фастфуди — кладовище для вашої нервної системи, ресторани — крематорій для ваших зубів і кісток.

Сіль і тиск

Хлорид натрію безпосередньо пов’язаний з небезпекою підвищеного кров’яного тиску. Він і так присутній в організмі, виконуючи роль регулювальника рідинних та кров’яних потоків. Підвищуючи вміст хлориду натрію в крові, людина добровільно збільшує навантаження на серце, мозок та артерію, що призводить до перманентно підвищеного тиску.

Сіль і кальцій

Велика кількість солоної їжі може зробити ваші кістки крихкими, а зуби поганими. Справа в тому, що сіль сприяє вимиванню з організму кальцію, який, крім іншого, регулює роботу нервної системи і відповідає за коректне відновлення м’язів. Не дивуйтеся власної суперздатності дратуватися на все підряд — просто постарайтеся знизити кількість вживаної солі.

Сіль і почки

Щоб правильно функціонувати, у почках повинно міститися строго певне співвідношення електролітів (натрій і калій) до води. Велика кількість солі порушує цей баланс і, в результаті, почки починають затримувати більше води в організмі. Тіло опухає, через вені проходить більше крові – привіт, гіпертонія.

Сіль і мозок

У 2010 році вчені з Берклі відкрили і ще один негативний фактор, зумовлений підвищеним споживанням солі. Виявилося, що «біла смерть» знижує когнітивні здібності людини — простіше кажучи (вдруге ви вже вживаєте багато солі) любитель солоненького потихоньку тупіє.

Скільки важити у грамах

Лікарі в один голос запевняють: людині досить споживати близько 2400 мг натрію — приблизно 6 г солі. Чайна ложка, у звичних кожному кухареві мірках. Більшість людей цю ​​норму щодня перевищують. У поєднанні з кавою, нікотином і алкоголем, ризик нервного виснаження стає більшим.