Що вибрати для більшої користі — зелений чи фіолетовий базилік

Головна / unsorted / Що вибрати для більшої користі — зелений чи фіолетовий базилік

А ви знаєте, що в Індії базилік вважається чи не священним рослиною? Для горщиків із пряною травою виділяється спеціальне місце у кожному житлі. Жінки щоранку проводять перед базиліком ритуалі, а вечорами запалюють лампадки. В Україні цю рослину майже не вживають у їжу, як і інші ароматні трави (винятком є ​​лише петрушка та кріп).

І зря! Листя базиліка не тільки перетворює смак звичних страв, але й приносить незаперечну користь організму. Сортів цієї рослини виведено десятки. Але всі вони групуються у два типи, що відрізняються за кольором. То який базилік вибрати — зелений чи фіолетовий? Питання цей дуже суперечливий, щоб дати на нього односкладний відповідь.

Європейський фаворит

В Італії, Франції, Іспанії та інших країнах Середземномор’я більше шанують зелений базилік. Він має легкий, можна сказати, витончений смак. У зв’язку з цим зелений базилік додають у гарячі страви наприкінці їх приготування, оскільки термічна обробка руйнує його аромат. Натомість він неоцінений у салатах, особливо в поєднанні з м’ятою, чебрецем, естрагоном та петрушкою.

Цей букет ароматичних трав часто використовують у Європі для страв з риби та птиці. Зелений базилік є основним інгредієнтом песто – знаменитого італійського соусу. Не менш славетний «Грецький салат» також включає в рецептуру листя. Саме зелений базилік м’яко підкреслює, а не затінює смак помідорів та сиру «Фета».

Рослина із кавказьким темпераментом

Смак та аромат фіолетового базиліка більш насичений, виразний. Витончені гурмані можуть вважати їх грубими. Але жителям Кавказу він до душі. Вже на ринку Грузії важко знайти зелений базилік — скрізь продають лише фіолетовий. Там його заготовляють із запасом і додають у гарячі страви у сухому вигляді.

В азійській кухні рослину з фіолетовим листям використовують для страв із птиці, м’яса, сирів та овочів. А в Узбекистані та Азербайджані навіть п’ють базиліковий чай. Листя просто запарюють кип’ятком, а потім додають лимонну дольку. Від цього напій набуває нежно-розового кольору. Погодьтеся, зелений базилік не дасть такого гарного відтінку. Та й аромат від нього не такий насичений.

Користь базиліка

Але попри колір листя, хімічний склад усіх видів базиліку практично однаковий. Ця трава є джерелом витаминів, особливо С і А. Найбільше дієтологи цінують базилік за наявність у ньому витамину К. Він підтримує функцію згортання крові, а також нормалізує обмін речовин.

Рослина зміцнює імунітет, вбиває мікроби та грибки, стимулює процес травлення і навіть виводить глисті. Ще в давнину люди оцінили здатність базиліка освіжати дихання. Рослину можна використовувати при лікуванні хвороб ротової порожнини. Це і пародонтоз, і ангіна, і кровотеча ясна, і набряклі мигдалики.

Що вибрати?

Але все ж таки більш корисним є фіолетовий базилік. Темним його листя робить антоціані. Ці речовини — антиоксиданти, які продовжують молодість та зменшують ризик онкологічних захворювань.

Так що їжте більше фіолетового базиліку, але і про зелений не забувайте!

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!