Сьогодні ми докладніше розглянемо, які шкода та користь баклажанів для організму. Виходячи з цього, можна зробити висновок, наскільки часто можна вживати їх у їжу. Баклажан – це абсолютно унікальний овоч, що володіє не тільки характерним фіолетовим кольором і довгастою формою, але і безліччю корисних мікроелементів, про які ми сьогодні поговоримо.

Як вибрати баклажаніШкода і користь баклажанів у першу чергу залежать від якості самих плодів. Ці овочі бувають різних видів, тому забарвлення та форма не завжди бувають достовірними показниками. Є круглі та довгасті, білі та зелені види. Але найчастіше у нас на ринку зустрічаються звичайні довгасті фіолетові овочі. Обов’язково зверніть увагу на колір. Свіжий молодий баклажан темний, сухий та блискучий. При цьому чим молодший овоч, тим він темніший. Тому світлі, сірі, бурі баклажани купувати не варто – вони, швидше за все, будуть переспілими. Не забудьте тщательно обмацати плід: через темну поверхню можна легко пропустити підгнилі місця.

Що входить до складу баклажанів Давайте подивимося, що ваш організм отримує, коли ви їсте баклажан. Це чудово смачний і корисний овоч сімейства пасльонових, тому літом потрібно готувати його якомога частіше, якщо немає протипоказань. Шкода і користь баклажанів залежатиме і від того, як їх приготувати, але про це ми поговоримо трохи пізніше. Стиглі овочі містять клітковину та органічні кислоти, пектин. Крім того, вони багаті на різні витамини. Це насамперед витамини A, P, C, вся група B. Але цим набір не обмежується. Баклажан містить різноманітні дубильні речовини, натуральні цукри, білки та жири. У баклажанах присутні кальцій та магній, калій та фосфор, натрій та залізо, марганець та медь, а також цинк, алюміній та кобальт.

У нормі вони приносять користь усім органам та системам організму. Саме баклажани м’яко регулюють рівень холестерину у крові. Завдяки цій властивості вони перешкоджають розвитку атеросклерозу, а отже, сприятливо позначаються на діяльності серцево-судинної системи. Здоров’я судин – це тривалість нашої життя, так що можна використати шанс продовжити їх молодість. Баклажан дуже корисний при захворюваннях нірок і сечовивідних шляхів. Це відбувається за рахунок того, що овочі мають м’який сечогінний ефект. Крім того, баклажан має незначний проносний ефект, тобто сприяє очищенню кишечника та жовчовивідних шляхів. Вживання цього продукту в їжу сприятливо позначається на роботі печінки, тому якщо з цим важливим органом не все добре, то варто вживати баклажан щодня. При цьому їсти багато овочів зовсім необов’язково – достатньо всього 1 столової ложки тушкованого продукту на день.

Червоний кістковий мозок, імунітет і баклажан Дивно, але воістину безмежні властивості баклажанів. Користь і шкода цього продукту залежать, в першу чергу, від способу приготування, але при правильному вживанні фіолетові овочі дуже корисні для кісткового мозку та селезінки. Вони досить швидко нормалізують процеси кровотворення та склад крові. Щоденне вживання баклажанів сприяє підвищенню гемоглобіну та утворенню червоних кров’яних тілець. Якщо у вас анемія, то баклажан – це ті, що лікар прописав.

Як правильно їх готувати Найкорисніше вживати баклажан у запеченому або тушкованому вигляді. Запечена в духовці з томатним соусом та спеціями, він з успіхом замінить змащень на сковороді. Навіть улюблену всіма баклажанну ікру можна приготувати без олії, просто згасивши овочі на повільному вогні. Вийде не менш смачно та дуже корисно для здоров’я. Відмінна і яскрава закуска виходить із баклажанів на грилі. Баклажан можна солити та сушити, маринувати. існує навіть варення з баклажанів з легкою кислинкою та гіркуватістю.

Показання до вживання баклажанів Баклажан можна вживати практично всім. Його рекомендують здоровим та хворим, вагітним жінкам та літнім людям. А від дітей до 3 років давати його не слід. У баклажані міститься соланін, і незважаючи на те, що його попередньо вимочують, невелика кількість може зберегтися. Крім того, баклажан містить багато важкопереварюваної клітковини та дуже мало калорій. А дітям потрібні саме калорії та енергія. Тому цей овоч більше підходить для схуднення або як гарніри та закусок, ніж у якості повноцінної страви. В іншому саме особливостями вашого організму визначаються користь і шкода баклажану. Користь та шкода їжі взагалі неоднозначні – все залежить від кількості та способу приготування їжі.

Рецепти народної медицини Як і багато інших дарів природи, використовують цей овоч не тільки для їжі. Для лікування деяких недуг використовують шкірка баклажана. Користь і шкода цього продукту під питанням у прихильників офіційної медицини, проте народні лікарі стверджують, що за його допомогою можна позбутися від гіпертонії. Для цього шкірку потрібно подрібнити у кавомолці та приймати по чайній ложці перед сном.

Хочете кинути курити? І тут допоможе баклажан. Інформація, що міститься в плодах нікотинової кислоти, допоможе побороти дискомфорт, при цьому без шкоди для здоров’я.

Протипоказання З обережністю потрібно вживати баклажан людям з різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Клітковина, якою багаті баклажани, може викликати загострення гастриту, розлад кишечника, загострення виразкової хвороби. При захворюваннях печінки та жовчного міхура теж слід порадитися з лікарем або вживати овоч потроху, прислухаючись до своїх відчуттів. Потрібно пам’ятати про те, що будь-які протипоказання щодо, і навіть якщо за медичними мірками ви абсолютно здорові, але після вживання цього продукту відчуваєте дискомфорт, то слід проконсультуватися з лікарем або повністю відмовитися від вживання баклажанів.

Підіб’ємо підсумки Баклажан – овоч надзвичайно корисний. Навчіться правильно його готувати. В першу чергу перестаньте змажити його на маслі – і отримаєте приголомшливий за своїми властивостями продукт. Він не тільки забезпечує ваш організм корисними мікроелементами, а й паралельно лікує та впорядковує обмін речовин, роботу внутрішніх органів. Крім того, цей овоч досить дешевий, особливо в сезон. Цілком можна бачити його на своєму столі щодня.