Для того щоб бути здоровим і добре почуватися, потрібно їсти корисну їжу, в тому числі, звичайно ж, овочі. Овочі – чудовий джерело витаминів, мікроелементів та корисної клітковини. Крім того, в овочах міститься дуже мало калорій, а ще з овочами можна приготувати багато смачних та корисних страв, інформує sutura.org.ua

У цій статті пропонуємо вам 7 простих, доступних і корисних овочів, які варто додати до рациону, і кілька ідей, що з ними приготувати.

1. Білокачанна капуста

Звичайна білокачанна капуста – справжній джерело вітамінів, мікроелементів та клітковини. Особливо багато в ній залізу та калію. Вживати білокачанну капусту можна в сирому вигляді (у складі звичайного салату зі свіжих овочів), а можна приготувати тушковану капусту зі сметаною або вершковим маслом – така страва не тільки чудово наситити, а й не зашкодити фігурі.

2. Морква

Загальновідомо, що морква корисна для зору завдяки вмісту каротину. Крім того, у моркві містяться витамини групи В, витамин С, витамин Е і витамин К, і навіть магній і залізо. З морквою можна приготувати багато смачних страв, наприклад, морквяний суп із плавленим сиром, сирну запіканку з морквою, а також морквяну смузі на кефірі або класичному йогурті.

3. Цвітна капуста

Цвітна капуста – смачний і корисний овоч, який, на щастя, доступний круглий рік (у свіжому або замороженому вигляді). Вітаміні (С, А, групи В, РР), мікроелементи (кальцій, магній, фосфор, залізо), клітковина і зовсім мало калорій – це цвітна капуста. І якщо сира цвітна капуста припаде до смаку не кожному, то від запеченої цвітної капусти з плавленим сиром або від крем-супу з цвітною капустою мало хто відмовиться.

4. Броколі

І якщо вдруге, з якоїсь причини, ви не любите цвітну капусту, то вже точно не відмовитесь від яєчні з капустою брокколі, запеченої капусти брокколі з сиром чеддер або смачного крем-супу з капустою брокколі на айрані. До речі, якщо ви не знали, витамину С у капусті брокколі міститься навіть більше, ніж у цитрусових.

5. Червоний буряк

Вітамін С та витамини групи В, витамин РР, витамин Е, кальцій, залізо, йод, магній, фосфор – всі ці корисні речовини є у звичайному червоному буряку. Якщо говорити про страви, які можна приготувати зі свеклою, то, звичайно, першою на думку спадає український борщ. Крім того, з буряком можна приготувати багато несподіваної смакоти, наприклад, салат із буряком та чорносливом, запечену буряк із грушею, а також смузі із буряком на кефірі чи кисломолочній заквасці.

6. Гарбуз

Існують деякі розбіжності щодо того, куди віднести тыкву – до овочів, фруктів чи ягодів. Однак, можна сказати точно – ті, що гарбуза дуже корисна для здоров’я. Так, гарбаза багата клітковиною, вона містить багато корисних речовин (у тому числі витамини А, С, Е, К і витамини групи В, магній, залізо, кальцій), а також добре засвоюється і виводить з організму токсині.

З гарбуза можна приготувати кашу на молоці (рисову, манну, пшоняну), з гарбузом можна приготувати різні крем-супі (на йогурті, з плавленим сиром), з гарбузом можна (чи навіть потрібно!) готовий гарбузовий смузі (на йогурті, ряжан) , кефірі, молоці).

7. Брюссельська капуста

І, звичайно ж, складаючи список корисних овочів, ми не могли забути про брюссельську капусту. Як і цвітна капуста та капуста броколі, брюссельська капуста доступна цілий рік – у сирому та замороженому вигляді. У ній міститься велика кількість витамину С, витамини групи В, провітамін А, залізо, калій, магній, фосфор, а також багато клітковини та білку, який легко засвоюється, при тому що в ній зовсім небагато калорій.

Звичайно ж, з цими корисними овочами можна приготувати багато смачних страв, наприклад, запечену брюссельську капусту з йогуртом та лимоном, брюссельську капусту в сметані або кіш із брюссельською капустою.