Зайва вага – справжня проблема сучасного суспільства, інформує sutura.org.ua

Проблема не тільки в тому, що ожиріння псує зовнішність і ускладнює купівлю одягу. Це ще і вірний шлях до безлічі захворювань – інфаркту, діабету, навіть раку.

Є безліч дієт, тренувань та біоактивних добавок, призваних допомогти вам позбутися лишніх кілограмів. Головне правило одне: витрачати більше калорій, ніж споживати.

Напевно, ви знаєте, що всі процеси в організмі (включаючи обмін речовин) регулюються спеціальними речовинами – гормонами. Якщо гормональний баланс порушується, це може позначитися на обмін речовин і пошкодити вам скинути вагу.

Давайте подивимося, які гормони впливають на вагу і що з ними можна зробити:

Інсулін

Цей гормон виробляється підшлунковою залозою, щоб перетворювати цукор в енергію і зберігати жир в організмі.

Надмірне споживання вуглеводів може з часом призвести до інсулінорезистентності. Це стан, при якому клітини тіла не можуть сприймати інсулін.

В результаті підшлункова залоза починає виробляти все більше інсуліну, щоб компенсувати цю проблему. Перевиробництво інсуліну призводить до ожиріння та метаболічного синдрому.

Що робити?

Прагніть включати до раціону якнайменше рафінованих цукрів і вуглеводів. Їжте більше білків та жирів омега-3, регулярно виконуйте зарядку і пийте багато води.

Кортизол

Багато хто звик «заїдати» стресс. Це відбувається тому, що в моменти емоційного напруження наднирники виробляють більше гормону стресу кортизолу.

При хронічному стресі рівень кортизолу постійно високий, через що посилюється апетит і потяг до сладкого.

Що робити?

Вчитеся справлятися зі стресом здоровим способом. Підберіть собі фізичну активність, яка допомагає знімати стрес. Це може бути медитація, йога, прогресуюча м’язова релаксація, тайцзи тощо.

Лептін

Так званий «гормону ситості» лептин синтезується адипоцитами (жировими клітинами). Його основна функція – забезпечувати відчуття насиченості.

Лептин повідомляє мозку, що запаси енергії в тілі вже повні, тому настав час відкласти ложку. На жаль, при ожирінні цей захисний механізм перестає працювати через резистентність до лептину. В результаті мозок не відчуває, що час перестати їсти.

Ця проблема пов’язана з гіперінсулінемією та запаленням гіпоталамуса.

Що робити?

Щоб підвищити чутливість до лептину, слід вживати у їжу протизапальні продукти: жирну рибу, ягоди, авокадо, виноград. Утримайтеся від чіпсів, гамбургерів, печива та інших джерел трансжирів, оскільки вони сприяють запаленню. Також корисні здоровий сон та регулярні фізичні вправи.

Грелін

Цей гормон – одна з основних причин вашого апетиту. Він виробляється, коли ви довго не їсте, і знижується після їжі.

Дослідження показують, що при ожирінні потрібно більше їжі, щоби знизити рівень греліну. В результаті гіпоталамус не посилає сигнал про насичення всьому тілу.

Що робити?

Щоб взяти під контроль вироблення греліну, утримайтеся від сладких продуктів і напоїв і додайте у свій рацион більше білка.