Скільки хліба можна з’їсти, щоб не нашкодити здоров’ю

Головна / unsorted / Скільки хліба можна з’їсти, щоб не нашкодити здоров’ю

У наших предків хліб був основою всього раціону. Мало що змінилося для слов’ян і сьогодні. На думку дієтологів, для багатьох це їжа універсальна, швидка і зручна. При цьому хліб має властивість ніколи не приїдатися і багато хто вважає, що майже не їсть його. Насправді це може бути не зовсім так.

Чому смачний білий багет може нашкодити здоров’ю

Якщо людина вирішила боротися із зайвими кілограмами, скоротивши вуглеводи або зовсім відмовившись від них, хліб стає забороненим продуктом №1. Але слід розібратися в нюансах, який саме сорт хліба підлягає обмеженню чи виключенню.

Наприклад, білий хліб відрізняється високим глікемічним індексом, він багатий на прості вуглеводи — стимулятори підвищеного продукування інсуліну. Якщо вживати продукти, що мають високий глікемічний індекс, це призведе до посилення почуття голоду, що загрожує переїданням. В результаті і травлення утруднюється, і фігура страждає.

Зрозуміло, що свіжий білий багет із хрусткою скоринкою — це дуже смачно. Але якщо таких скибочок з’їсти скільки душі завгодно, це призведе до підвищення рівня цукру в крові. Тому від частого вживання подібних хлібобулочних виробів краще відмовитися, інакше може виникнути інсулінова резистентність, що передує розвитку діабету 2 типу.

Деякі люди звикли вживати хліб із різними стравами, інакше вони відчувають почуття голоду. А вся річ у тому, що хліб має властивість у шлунку розбухати і тоді приходити відчуття насичення. Але така звичка призводить до того, що людина переїдає і набирає зайві кілограми. Через це талія з часом перетворюється на “рятувальний круг”, що складається з підшкірного жиру, а позбутися від нього дуже непросто.

Скільки хліба можна з’їсти і буває він корисним для здоров’я

Хлібобулочні вироби представлені у великому різноманітті. Серед них є корисні — це ті, для виготовлення яких використовувалася мука грубого помелу або пророслих зерен, а також цільнозерновий хліб. У такому продукті підвищений вміст вітамінів групи В, Е та РР. Містить він також мінеральні речовини (залізо, калій, марганець та фосфор) та триптофанову амінокислоту. Клітковина в такому хлібі міститься також у великій кількості.

Не варто думати, що в цільнозерновому хлібі є цілі зерна. Це далеко не так, бо найчастіше звичайної білої хлібопекарської муки в такому хлібі відсотків 60, а то й 80. Решта — перемелене насіння та оболонки зерен. Тому так важливо читати інформацію на етикетці із зазначенням складу хліба.

Поряд із рослинним білком, що містяться у хлібі у великій кількості (до 8 грамів у 100 грамах продукту), основа хліба — це клейковина або глютен. Дієтологи назвали глютен неудобним білком, і якщо його в організмі багато, відбувається подразнення слизової кишки.

Яка причина є вирішальною для нешкідливого вживання хліба

Якщо глютен в організмі постійно в надлишку, це стане причиною системних запальних процесів, лишніх кілограмів, діабету, болю в животі, запорів та метеоризму. Крім того, будуть розвиватися і аутоімунні захворювання.

Якщо на глютен у людини непереносимість, то виникне таке захворювання, як целіакія. І все ж таки головне — не склад хліба, а ті, яку кількість його вживає людина.

Дієтологи рекомендують зупинитися на 100 грамах хліба на день, при цьому краще, щоб він був бездріжджовий і з муки грубого помелу (за відсутності індивідуальної непереносимості такого продукту).

Хто не зловживає продукцією, у виготовленні якої використовувалася біла пшенична мука, той не набере зайві кілограми. А від ста грамів хліба на день для організму буде лише користь. Так що не у вживанні хліба взагалі справа, а в тому, що шкідливо його часто вживання і у великих кількостях.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!