Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Склянка вина на день – це корисно? Ні, навпаки
Щоденний бокал вина не такий корисний, як багато хто звик вважати, стверджує дослідження, опубліковане в журналі Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
Аналізуючи дані понад 400000 осіб віком від 18 до 85 років, дослідники виявили, що вживання 1-2 стандартних порцій алкоголю чотири або більше разів на тиждень (що не перевищує поточні медичні рекомендації) збільшує ризик передчасної смерті на 20%, порівняно з вживанням цієї ж дози лише три рази на тиждень або менше. Підвищений ризик смерті зберігався при цьому у різних вікових групах, інформує UkrMedia.
«Раніше вважалося, що від 1-2 стандартних порцій алкоголю на день особливої шкоди немає, і навіть були деякі дослідження, які припускають, що це може покращувати здоров’я. Але тепер ми знаємо, що навіть у тих, хто мало п’є, спостерігається підвищений ризик смерті», – каже автор дослідження, Сара Харц (Sarah M. Hartz), доцент кафедри психіатрії Вашингтонського університету (Washington University) у Сент-Луїсі.
Хоча попередні дослідження пов’язували помірне вживання алкоголю з покращенням стану серцево-судинної системи, за словами Харц, їх дослідження показує, що інші ризики переважують потенційну користь. Її група дослідників оцінювала ризик розвитку серцевих захворювань і ризик розвитку раку, виявивши, що хоча в деяких випадках вживання алкоголю дійсно може знизити ризик серцево-судинних проблем, але щоденне вживання алкоголю збільшує при цьому ризик розвитку раку і, як наслідок, ризик смертності.
«Споживання 1-2 стандартних порцій алкоголю чотири дні на тиждень, здавалося б, захищає від розвитку серцево-судинних захворювань, але щоденне вживання нівелювало ці переваги. Що ж до раку, то будь-яке вживання алкоголю було шкідливим», – каже Харц.
Нове дослідження було опубліковане невдовзі після публікації іншого дослідження в журналі Lancet, в якому були розглянуті дані понад 700 досліджень, що проводилися по всьому світу. Тоді дослідники дійшли висновку, що найбезпечніший рівень вживання алкоголю – не пити взагалі. Але під час цього дослідження розглядалися всі види вживання алкоголю – від малих до великих доз. Новий же аналіз був зосереджений на тих, хто мало п’є, тобто тих, хто вживав лише 1-2 стандартні дози на день.
Дослідники сфокусували своє увагу на двох великих групах людей у Сполучених Штатах: 340 668 учасників віком 18-85 років, які брали участь у Національному опитуванні з питань охорони здоров’я, і ще 93 653 людини у віці 40-60 років, які були амбулаторними пацієнтами у клініках для ветеранів.
«20-відсоткове збільшення ризику смерті є особливо серйозною проблемою для літніх людей, які і так піддаються більш високому ризику. Відносно небагато людей помирає у 20 років, тому 20-відсоткове збільшення смертності в цьому віці не настільки небезпечне, але все ж таки значуще. У міру того, як люди старіють, їх ризик смерті від будь-якої причини також збільшується», – каже Харц.
Вона стверджує, що деякі лікарі можуть рекомендувати людям, у батьківщині яких часто зустрічалися серцеві захворювання, час від часу випивати, але якщо у батьківщині часто хворіли на рак, то лікарям краще рекомендувати утримуватися від уживання алкоголю.
«В цілому, я думаю, що люди не повинні рахувати бокал вина на день, якось пов’язаним із користю для здоров’я», – стверджує доктор Харц.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!