Людей, які не люблять солоні огірки, трохи, хоча деякі насправді не сприймають аромату чи смаку цієї закрутки. Але ця страва має ще один аспект. З погляду медиків такі огірки — найкорисніший різносол. І бути на столі винен ще й у якості… ліків, інформує sutura.org.ua

Що відбувається з огірками, коли вони соляться

Щоб запустити процес здорової ферментації, свіжі овочі, багаті на молочнокислі культури, потрібно промити, змішати з морською силлю, герметично укласти в ємності для бродіння і відправити в тепле місце.

Огіркові цукри перетворюються на молочну кислоту, укстову кислоту, вуглекислий газ. Саме молочній кислоті ми зобов’язані смаком та ароматом.

Скільки годин знадобиться для якісного бродіння, залежить від температури, вологості овочів, обсягу солі. А ось зберігати солоні огірки у банках можна у прохолодному та холодному місці без втрати смаку не більше 6-7 місяців. Тому правильно – з’їсти до початку літа все, заготовлене минулого літа.

Поживні чи солоні огірки

Поживних речовин у солоних огірках, незважаючи на низьку калорійність (11ккал на 100 г), багато: це і білок, і вуглеводи, і клітковина, і навіть мононенасичені та поліненасичені жири. А вісь холестерину немає.

Вітамінами багаті не самі солоні огірки, а сік. Розсіл – джерело витаминів групи В і С, Е, К.

Пробіотичний ефект солоних огірків

Молочнокислі бактериї, які “завелися” в ході засолювання, покращують засвоєння лактози, забезпечують профілактику та лікування діареї, впливають на імунну систему, допомагаючи організму чинити опір інфекціям.

Крім того, вони важливі для синтезу витамину К і деяких витаминів групи В.

Солоні огірки забезпечують електролітний баланс

Електроліти – необхідні організму для нормального функціонування. Ми втрачаємо їх через зневоднення. А розсіл відновлює їх дефіцит. Його потрібно пити при лихоманці, блювоті, а також після тренування з посиленням і тривалого заняття будь-яким іншим спортом.

Солоні огірки відносяться до суперфуду

Суперфуди — це група продуктів, які активно виводять токсини та важкі метали. Вони рясніють амінокислотами, мінералами, жиророзчинними витаминами та продуктами ферментації.

Солоні огірки, як визнані суперфудом, корисні при епілепсії, артриті, розсіяному склерозі, запаленнях суглобів, перепадах настрою.

А як радять солити огірки лікарі

Ось рецепт здорових огірків, одобрень медиками. Ми привели інгредієнти на 1 кг дрібних огірків.

Потрібно:

  • 2 гілочки зі стеблом кропу;
  • 3 зубчики чесноку,
  • П’ята частина цільнозернового хліба з окрайцем;
  • 3 листочки чорної смородини,
  • Столова ложка солі на літрі води.
  • Воду з солью потрібно закип’ятити та охолодити.

Розкладаємо вимиті огірки в банки, вливаємо воду, додаємо всі компоненти, зверху кладемо хліб. За кілька годин зливаємо частину води і накриваємо кришкою. Вже за 3-4 дні буде смачно.