Вони заготовляли ці дари лісу нарівні з живицею та хвоєю, а потім використовували для лікування шлунку, суглобів, органів дихання. Сучасні дослідження показали, що шишки сосны справді володіють низкою корисних якостей. Недарма їх все активніше застосовують у альтернативній медицині для лікування та профілактики різних захворювань, інформує sutura.org.ua

У шишках містяться фітонциди – біологічно активні речовини, які знищують або стримують зростання небезпечних бактерій, підвищують імунітет. Втім, це природно, адже всі ми знаємо, як корисно дихати повітрям у сосновому лісі. Тому особливо популярно вживання соснових шишок від кашлю і за перших ознак застуди. Хорошим зміцнюючим засобом вони стануть і для людей, які страждають на бронхіт чи туберкульоз.

Користь соснових шишок виявляється і завдяки вмісту в них таніну. Це в’язке речовина бореться із запаленнями, кровотечами та токсинами. Аскорбінова кислота у складі зміцнює імунітет і заспокоює нервну систему. Молоді соснові шишки також містять витамини В, К і Р, кальцій, залізо, магній, фосфор, цинк та інші корисні макро- та мікроелементи.

Соснові шишки в народній медицині застосовують для лікування:

  • анемії;
  • гастриту та виразки шлунка;
  • безсоння;
  • вугрової висипки;
  • астмі;
  • кровоточивості ясен;
  • лупи тощо

Є факти, що можна застосовувати соснові шишки від інсульту. Але тут мова йде не про лікування, а про профілактику та період відновлення.

Отже, ми розібралися, чим корисні соснові шишки, а тепер дізнаємось про їх шкоду.

Соснові шишки – протипоказання

Прийом соснових шишок може супроводжуватися і деякими обмеженнями. Так, не рекомендується вживати засоби на основі шишок:

  • вагітним та годуючим жінкам;
  • дітям віком до 7 років;
  • особам, залежним від алкоголю;
  • людям, які страждають захворюваннями печінки та нірок, зокрема гепатит;
  • аллергікам.

Особам старше 60 років потрібно з обережністю використовувати настоянку із зелених соснових шишок та інші засоби на їх основі. При індивідуальній непереносимості навіть у здорових людей можуть з’явитися головні та шлункові болі.

Варення із соснових шишок також має певні протипоказання, крім зазначених. Якщо з’їдати на день більше 1-2 ст. л. ласощі, можуть з’явитися проблеми з почками

За наявності хронічних захворювань лікування сосновими шишками проводите лише після консультації зі спеціалістом.

Коли збирати соснові шишки

Залежно від регіону та кліматичних умов, терміни збирання соснових шишок варіюються. Зазвичай їх збирають наприкінці червня – серпні і одразу переробляють, або сушать і зберігають до зими. У хід йдуть саме зелені соснові шишки, які ще нерозкриті. Вибирайте м’які примірники до 4 см завдовжки і без дефектів. У деяких випадках можна збирати і вже розкрилися шишки, але готувати їх буде важче.

Для збирання соснових шишок вибирайте дерева подалі від доріг і промислових виробництв. Не заготовляйте сировину з гнилих та пошкоджених шкідниками сосен.

Зібрані шишки переберіть, очистіть від хвої, промийте та просушіть. Під час роботи зручно користуватися рукавичками, щоб не забруднити руки у липкій смолі. Тепер знайдемо соснових шишок застосування!

Варення із соснових шишок

Рецептів, як зварити соснові шишки, досить багато. Ми пропонуємо найшвидший і найпростіший, при якому зберігаються корисні речовини. Шишки з варення теж можна їсти, вони виходять м’якими та трохи гіркуватими.

Вам потрібно: 1 кг зелених соснових шишок, 1 кг цукру, 1 л води

Приготування. Залийте шишки на день водою, щоб зменшити гіркоту. Потім покладіть у кастрюлю, влийте 1 л води і доведіть до кипіння. Піну з мусором видалити, протріть ложку від смолі. У процесі готування цю процедуру треба повторювати. Всипте цукор і варіть суміш на повільному вогні протягом 1,5-2 годин, поки вона не стане червонуватого кольору. Готове варення розлийте по стерилізованих банках.

Настоянка з соснових шишок

Настоянка із соснових шишок на горілці застосовується в період відновлення після інсультів та інфарктів. Також вона сприяє зміцненню імунітету і допомагає швидше вилікувати застуду. Соснові шишки на горілці бажано вживати у розбавленому вигляді, наприклад, додавати по 1 ч. л. у чай. Дітям такий засіб категорично не можна давати в їжу. Незважаючи на цілющі властивості настойки із соснових шишок, застосовувати її слід не довше 1-2 місяців. Потім потрібно зробити перерву і відновити лікування.

Вам потрібно: 10-11 штук зелених соснових шишок, 0,5 л спирту, 1 ч. л. яблукового уксуса.

Приготування. Очистіть шишки від мусора, залийте спиртом і поставте на 10 днів у темне місце. Після процідіть і додайте яблучний уксус. Зберігається настоянка до 1,5 років.

Мед із соснових шишок

Такий засіб просто незамінний у сезон застуд та грипу! Готується мед досить легко та довго зберігається.

Вам потрібно: 70 штук зелених соснових шишок, 0,8 кг цукру, 1 л води, сік 1 лимона.

Приготування. Залиті водою шишки доведіть до кипіння. Зніміть грязну піну і варіть суміш на повільному вогні протягом 30 хвилин. Потім остудіть і залиште на день, щоб шишки наполягли. Після процідіть відвар через марлю, додайте|добавляйте| сахар і проваріть суміш на повільному вогні ще протягом 2-2,5 годин. Коли рідина загустіє і стане схожа на мед, додайте лимонний сік, ретельно перемішайте суміш і розлийте по банках.

Сироп із соснових шишок

Цей рецепт не потребує варення і готується одразу в банку. На склянку гарячої води додають десертну ложку сиропу та п’ють вранці на щастя або ввечері.

Вам потрібно: 1 кг зелених соснових шишок, 0,5 кг цукру.

Приготування. Засипте шишки цукром. Коли з’явиться сік, переведіть їх у банки і присипте невеликою кількістю цукру, щоб шишки були повністю покриті. Поставте банки у темне та тепле місце, але так, щоб ви могли без праці їх струшувати. Бажано робити це кілька разів на день, поки цукор повністю не розчиниться. Коли це станеться, сироп готовий до вживання. Зберігати його потрібно у темному місці.

Відвар із соснових шишок

Найпростіший рецепт із соснових шишок, який очистити судини та позбавити від безсоння.

Вам потрібно: 5 соснових шишок, 500 мл води, 1 ч. л. пчелиного меду.

Приготування. Залийте шишки водою у невеликій каструлі та поставте на маленький вогонь. Коли вода закипити, варити шишки ще 15 хвилин. Після процідіть відвар і додайте мед. Пийте невеликими ковтками протягом дня.

***

Приготування соснових шишок – процес захоплюючий і доступний кожному. А після того, як скуштуєте страви, ви переконаєтесь у користі цього лісового продукту. Міцного здоров’я вам та вашим близьким!